Hattulan yhtenäiskoulun sijainnista käydään vielä vääntöä – uutta koulua odotellessa tarvitaan väistötiloja lukiosta

Uusi yhtenäiskoulu tarvitaan, koska Hattulan nykyisessä yhteiskoulussa kärsitään sisäilmaongelmista.

Hattula
Juteinin koulu ulkoa kuvattuna
Kahden kampuksen malli nostaisi Juteinin koulun tilojen käyttökapasiteettia nykyisestä. Tiina Kokko / Yle

Hattulan kunnan tarkoituksena on korvata yläkoulun tilat rakentamalla uusi yhtenäiskoulu, joka on tarkoitettu eskareiden lisäksi peruskoulun ala- ja yläluokille.

Hattulan kunnanhallitus teki uudesta koulusta tarveselvityksen viime vuoden lokakuussa. Selvitykseen on kirjattu muun muassa se, että yhtenäiskouluhankkeessa on hyödynnettävä mahdollisimman hyvin kunnassa olemassa olevaa rakennuskantaa.

Hattulan sivistyslautakunta käsitteli kouluhanketta toukokuussa. Vs. sivistysjohtaja Minna Kallio esitti lautakunnalle, että Parolaan tulee kaksi kampusta. Toinen Juteinikeskukselle tai toinen Parolan alakoulun opettajien parkkipaikalle.

Lautakunta päätyi kuitenkin äänestämään yhden kampuksen puolesta. Päätösesityksessä ehdotetaan uuden yhtenäiskoulun paikaksi nykyisen lukio-yläkoulurakennuksen takana olevaa metsätonttia.

Tekninen lautakunta puolestaan päätti toukokuun viimeisellä viikolla, että metsätontti jätetään nykyiselleen virkistyskäyttöön. Uusi koulu rakennetaan Parolan alakoulun opettajien paikoitusalueelle.

Yhteiskoulu saa väistötilaa lukiolta

Ennen kuin Hattulassa saadaan aikaan päätöksiä yhtenäiskoulun sijainnista ja rakentamisesta, tarvitsevat yläkoululaiset sisäilmaongelmista puhtaita luokkia jatkaakseen elokuussa koulunkäyntiä.

Minna Kallion mukaan Hattulan yläkoululaiset käyvät ensi syksynä koulua myös Parolan lukion tiloissa.

– Yhteiskoulussa on noin yhdeksän luokkaa, jotka ovat käyttökiellossa. Niistä yksi on kotitalousluokka. Myös liikuntatilat ovat huonossa kunnossa.

– Hattulan yhteiskoulussa on myös luokkia, joista ei ole raportoitu huonosta sisäilmasta. Niissä koulutyö jatkuu normaalisti, Kallio sanoo.

Yksi vai kaksi kampusta, kas siinäpä pulma

Hattulassa kunnan virkamiehet ja luottamushenkilöt käyvät edelleen keskustelua siitä, toimiiko uusi yhtenäiskoulu yhdessä vai kahdessa paikassa.

– Laadin viranhaltijana sivistyslautakunnalle sellaisen ratkaisun, millä saataisiin tämä kouluarki toimimaan kahden kampuksen, Juteinikeskuksen ja Parolan välillä, sanoo Minna Kallio.

Lautakunta muutti kuitenkin päätösesitystä.

– Kunnioitan kyllä poliittista päätöksentekoa ja jään odottamaan sitä, että millä pelimerkeillä tässä mennään nyt eteenpäin. Ja uskoisin, että uuden tarveselvityksen jälkeen lähdemme suunnittelemaan eri tavalla myös näitä pedagogisia ratkaisuja.

– On selvää, että tämmöisessä hankkeessa ei voida ajatella yksinomaan tonttia ja tekniikkaa. Lähden siitä, että parhaimmillaan koulurakennuksessa yhdistyy monen eri asiantuntijan visiot siitä, millainen on hyvä koulu. Nyt tätä keskustelua kyllä täytyy jatkaa.

Hattulan kunnanhallitus käsittelee uuden yhtenäiskoulun hanketta seuraavassa kokouksessa.