1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Isis

Irak luovutti Turkille 188 epäiltyjen Isis-taistelijoiden lasta

Irakin mukaan joukossa on muutama jo täysi-ikäistynyt.

Isis
Isisin viimeinen linnake Baghuz vallattiin maaliskuussa. Tässä pakolaismiehiä kuorma-auton kyydissä lähellä Baghuzia helmikuussa.
Isisin viimeinen linnake Baghuz vallattiin maaliskuussa. Tässä pakolaismiehiä kuorma-auton kyydissä lähellä Baghuzia helmikuussa. Murtaja Latef / EPA

Irak on luovuttanut Turkille 188 terroristijärjestö Isisin jäseniksi epäiltyjen lasta. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters oikeuslaitoksen tuomaria siteeraten.

Tuomarin mukaan luovutuksessa oli läsnä edustajia molemmista maista ja YK:n lastenjärjestö Unicefista. Hänen mukaansa joukossa on "pieni prosenttiosuus" täysi-ikäistyneitä lapsia, jotka on tuomittu laittomasta rajanylityksestä. Tuomarin mukaan he ovat suorittaneet tuomionsa.

Irakissa rikousoikeudellinen alaikäraja on yhdeksän vuotta, kertoo Reuters.

Isis-jäsenten lasten kohtalo on ollut viime aikoina puheenaiheena pitkin Eurooppaa, myös Suomessa.

Yle on viime päivinä uutisoinut laajalti al-Holin leirillä Syyriassa olevista, Isisin alueelle aiemmin muuttaneista suomalaisnaisista ja heidän lapsistaan.

Lue lisää:

Yle Isis-leirillä Syyriassa: Leirillä on jopa 44 suomalaista, kertovat suomalaisnaiset videolla – "Haluamme takaisin Suomeen"

Suomalaiset Isis-naiset kertovat poikkeuksellisessa haastattelussa elämästään Syyriassa: "Lapset ovat kaikki, mitä minulla on"

Sisäministeri Isis-vangeista: Jos osallistuu terroristiseen toimintaan ulkomailla, voi tulla myös tuomituksi siellä – "lapsia haluamme auttaa"

Otetaan Isis-taistelijoiden lapset Suomeen, jätetään äidit leirille – Lapsiasiavaltuutettu: "Vierastan tämäntyyppistä kiristämistä"

Isis-järjestön nousu, uho ja tuho kestivät 13 vuotta – tuhansia siviilejä tapettiin, ympäri maailmaa tehtiin toista sataa terrori-iskua

Lue seuraavaksi