Viemärilinjoja urakoidaan kuntoon Vaasassa – viime kesän jätevesivuoto paljasti, että vanhat putket ovat tiensä päässä

Viime syksyn jälkeen viemäriputkia on kunnostettu kahdella miljoonalla eurolla yhteensä kolmen kilometrin verran.

viemäriverkot
viemäriputken saneeraus
Uutta muoviputkea vanhan viemäriputken sisään pystytään parhaimmillaan "sujuttamaan" monta sataa metriä päivässä.Jarkko Heikkinen / Yle

Vaasassa saadaan tällä viikolla päätökseen mittava viemäriputkien saneerausurakka. Viime kesän jätevesivuoto paljasti, että kaupungin viemäriputket ovat paikoin hyvin kriittisessä kunnossa.

Viime syksyn jälkeen putkia on kunnostettu kahdella miljoonalla eurolla yhteensä kolmen kilometrin verran. Tarvetta enempäänkin olisi, mutta kriittisiä linjoja on nyt kuitenkin saatu saneerattua.

– Päättäjät ovat suhtautuneet asiaan positiivisesti, mutta saneeraukseen ohjatut eurot eivät juurikaan ole lisääntyneet. Rahatilanne kaupungissa on tukala ja mekin olemme talkoissa mukana, huomauttaa Vaasan Veden toimitusjohtaja Irma Hyry.

Hyryn mukaan rahaa kiireellisiin viemärisaneerauksiin on saatu priorisoimalla eli käytännössä rahaa on siirretty vesijohtojen saneeraamisesta viemäripuolelle.

Yllätyksiäkin tuli keskustassa

Viemäriputkia on kunnostettu pääosin keskusta-alueella Raastuvankadulla, Ratakadulla ja Järvikadulla. Verkostomestari Juha Vessonen luonnehtii hanketta isoksi ja melko haastavaksi.

– Keskusta-alueella liikenne toi omat haasteensa ja lisäksi siinä oli isot niin sanotut ohipumppaussysteemit. Viemärilinja piti saada kulkemaan toista kautta niin että työ päästiin tekemään.

Keskusta-alueella linjat saneerattiin sukittamalla eli vanhojen betoniviemäreiden sisälle laitettiin lasikuitusukka.

– Virtaus putkissa ei pienene, kun lasikuitusukka myötäilee vanhan putken seinämiä.

Saneerattavien putkien kunto oli melko hyvin tiedossa. Tuliko yllätyksiä?

– Tuli ja ei. Kyllä siellä osa putkista oli niin huonossa kunnossa, että se oli yllätys, mutta kaiken kaikkiaan tilanne oli sellainen kuin aavistelimme, toteaa Vessonen.

Viimeiset putket maan alle ja Pietarsaarenkadun viemäriurakka on valmis.
Viimeiset putket maan alle ja Pietarsaarenkadun viemäriurakka on valmis.Jarkko Heikkinen / Yle

Uutta putkea Suvilahteen

70-luvulla maahan pantu kunnallistekniikka alkaa olla tiensä päässä. Tällä erää viimeisenä työnä on vesijohtoja ja viemäriputkia saneerattu tällä viikolla Suvilahdessa Pietarsaarenkadulla. Siellä urakalla on mittaa noin 450 metriä.

– Viemäriurakka alkaa olla valmis. Täällä saneeraus on tehty niin sanotulla sujutustekniikalla eli vanhan putken sisään on asennettu muoviputkea pala kerrallaan.

Vesijohdot Suvilahdessa urakoi Vaasan Vesi omana työnään, mutta viemäriputkien saneerauksesta vastaa Uponor. Matka-asentaja Mira Saarikankaan mukaan muoviputkien asentamisessa päivävauhti on aina kiinni kohteesta.

– Esimerkiksi täällä on jouduttu vähän poukkoilemaan, mutta jos on suoria linjoja ja kaikki menee muutenkin hyvin, pystytään päivän aikana sujuttamaan satoja metrejä, mutta täällä se päivämatka on ollut 50 - 100 metriä.

850 millimetrin viemäriputken seinämät ovat pahasti syöpyneet
Asiantuntijalle tämä kuva kertoo, että viemäriputken seinämät ovat pahasti syöpyneet.Vaasan Vesi

Korjausvelka kasvaa

Vaikka tämänkertainen saneerausurakka on saatu päätökseen, työt eivät lopu. Vaasan Vedessä on laskettu, että rahaa viemäri- ja vesijohtoputkien saneeraamiseen tarvittaisiin viime vuosiin verrattuna reilusti enemmän, että korjausvelka ei tämänhetkisestä kasvaisi.

– Rahaa pitäisi käyttää 2,5 miljoonaa euroa vuosittain jätevesisaneerauksiin ja tämän lisäksi vesijohtoihin saman verran. Kriittisinä paikkoina koemme ranta-alueiden ja isojen ojien läheisyydessä olevat isot kokoojalinjat, toteaa toimitusjohtaja Irma Hyry.

Aiheesta voi keskustella 29.5. klo 22 asti.

Lue myös: Vaasan uimavesien oletetaan toipuneen jätevesivuodosta