Selkämerellä etsitään kesällä haamuverkkoja – tutkija kehottaa kuntia verkkojen kierrätystalkoisiin

Karanneet pyydykset aiheuttavat haittaa niin merten eläimille kuin ihmisillekin.

kotimaa
Kuvassa kalaverkko, johon on tarttunut silakoita ja kovettunutta mätiä
Kalastajilta karanneet verkot voivat olla melkoisia mörköjä meressä.Petra Haavisto / Yle

Suomen ympäristökeskus ja Ammattikalastajaliitto alkavat selvittää Suomen aluevesillä olevien haamuverkkojen määrää ja sijaintia.

Haamuverkot ovat kalastajien menettämiä pyydyksiä. Karanneet verkot ovat osa merten muoviroskaongelmaa. Niihin myös menehtyy kaloja, merilintuja ja hylkeitä.

Selvitys alkaa loppukesällä

Arviota haamuverkkojen määrästä Suomessa ei tällä hetkellä ole. Selvitys tehdään loppukesällä Selkämerellä, jossa ammattikalastus on elinvoimaista.

Samalla on tarkoitus testata käytäntöjä verkkojen kierrättämiseksi.

Merten muovitilanne koskettaa Suuomen ympäristökeskuksen mukaan myö suoraan myös ihmisiä. Ohuesta nailonista tehtävät verkot murenevat mikromuoviksi, joka päätyy eläinten ravintoon.

– Verkkomateriaali on valmiiksi kohtuullisen pienistä säikeistä tehty. Kun se lähtee haurastumaan, se murenee tavallista helpommin mikromuoviksi, toteaa muistuttaa ryhmäpäällikkö Mika Raateoja.

Ongelma ehkä suurin sisävesillä

Hanke ei toistaiseksi kata sisävesiä, mutta niissä liikkuvien haamuverkkojen määrä on Mika Raateojan mukaan tarkoitus selvittää myöhemmin. Hän uskoo, että virkistyskalastus voi nykyisin olla suurempi haamuverkkojen lähde kuin ammattikalastus.

– Ammattikalastajilla on nykyään hyvät mahdollisuudet saada menetetyt verkot takaisin ja taloudelliset intressit tehdä niin.

Mallia Porista

Kunnat ovat Raateojan mukaan avainasemassa siinä, että verkot saataisiin kierrätyksen piiriin. Ne voisivat hänen mukaansa järjestää kierrätyspäiviä, johon kuntalaiset voisivat tuoda tarpeettomat verkkonsa.

– Mallia toimintaan voi saada Porin kaupungilta, joka tällä hetkellä kerää käyttämättömiä verkkoja Reposaaren kalasatamassa.

Mökkiläisiä ja muita virkistyskalastajia Raateoja kehottaa panostamaan menetettyjen verkkojen takaisin saamiseen sekä pitämään huolta verkoistaan.

–Varmasti kukaan ei jätä verkkojaan tahallaan veteen, mutta esimerkiksi jäiden lähdön aikaan kannattaa harkita, mihin verkot laittaa.