Lahtelaismiehelle yli kahdeksan vuotta vankeutta Suomen suurimmasta ekstaasitakavarikosta

Kahden miehen syytteet hylättiin. Taustalla on järjestäytynyttä rikollisuutta.

Oikeuden päätös
Ekstaasi
Takavarikoitu huumausainelasti.Poliisi

Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa on annettu keskiviikkona tuomio törkeästä huumausainerikoksesta, johon liittyy talvella tapahtunut Suomen suurin ekstaasitakavarikko.

Poliisin ja tullin operaatiossa takavarikoitiin lahtelaisasunnosta mittava huumausaine-erä helmikuussa. Takavarikkoa edelsi laajamittainen tarkkailu, johon osallistui myös keskusrikospoliisi.

Syytettynä oli kolme miestä, joista yksi tuomittiin vankeuteen yli kahdeksaksi vuodeksi. Tuomittu oli vastaanottanut aineet Lahdessa. Huumelastin purku tapahtui Merrasjärven uimarannan parkkipaikalla. Poliisi takavarikoi huumausaineet vielä samana päivänä.

Käräjäoikeus katsoo, että tuomittu on toiminut rikollisjärjestö United Brotherhoodin lukuun. Takavarikoidut huumeet olivat tutkinnan perusteella tulossa rikollisjärjestön levitettäväksi.

Tuomitun voidaan katsoa olleen United Brotherhoodin alaisen Bad Unionin jäsen, koska hänen asunnosta löytyi järjestön tunnuksilla varustettuja asusteita.

Tuomittu myönsi hallussapidon, mutta kiisti toimineensa rikollisjengin lukuun. Hän oli vielä koeajalla edellisen huumetuomionsa vuoksi.

Arvo katukaupassa 2,3 miljoonaa

Tuomitun hallussa oli 151 000 ekstaasitablettia. Lisäksi häneltä takavarikoitiin 211,7 grammaa amfetamiinia ja yli tuhat Subutex-tablettia. Subutexista olisi saanut yli 4 300 ja amfetamiinista 1 200 käyttöannosta. Poliisin mukaan ekstaasilastin arvo olisi ollut katukaupassa jopa 2,3 miljoonaa euroa.

Huumeet maahan tuoneen liettualaismiehen syyte hylättiin. Myös toisen lahtelaismiehen syytteistä luovuttiin. Käräjäoikeus ei löytänyt näyttöä siihen, että hän olisi osallistunut ekstaasitablettien hankkimiseen tai myymiseen. Poliisi otti lahtelaismiehen kiinni tuomitun asunnolta, jonne tämä oli tullut ostamaan amfetamiinia. Sattumalta mies oli auttanut tuomittua kantamaan huumelastia autosta sisään.

Tuomittu, vuonna 1989 syntynyt lahtelaismies passitetaan Mikkelin vankilaan. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Maahantuoja ei ehkä tiennyt, mitä kuljetti

Huumelastin toi Ruotsista Lahteen liettualaismies, jonka poliisi otti kiinni Helsingin satamasta Lahden keikan jälkeen. Käräjäoikeus ei löytänyt näyttöä sille, että mies olisi tiennyt kuljettavansa laatikkokaupalla huumeita.

Liettualainen yritys oli aiemmin palkannut miehen kuljettamaan tavaroita Euroopassa. Ennen Lahden huumekuljetusta liettualaismies oli kuljettanut esimerkiksi auton varaosia Hollannista.

Miehen toimeksiannot, toimitusosoitteet ja kuljetettavat tavarat vaihtuivat tiuhaan, minkä vuoksi käräjäoikeuden mukaan oli uskottavaa, ettei mies tiennyt kuljettavansa huumeita Ruotsita Lahteen.

Kun huumelasti oli luovutettu Lahdessa, oli liettualaismiestä uhkailtu. Myös sen perusteella oikeus päätteli, ettei liettualainen tiennyt lastin sisällöstä. Hänellä ei ollut mahdollisuutta tarkistaa, mitä laatikot sisälsivät.

Lue myös: Lahdessa Suomen suurin ekstaasitakavarikko – asunnosta löydettiin 151 390 tablettia