Vaasan yliopisto aikoo laukaista satelliitin avaruuteen

Merenkurkun avaruuskeskuksen tarkoitus on kehittää avaruusdataa hyödyntäviä liiketoimintamahdollisuuksia.

Vaasan yliopisto
Vaasan yliopiston tiedekirjasto Tritonia.
Janina Hietamäki / Yle

Vaasan yliopisto on mukana hankkeessa, jossa aiotaan laukaista satelliitti avaruuteen. Vaasan yliopisto, Yrkeshögskolan Novia, Uumajan yliopisto ja Luulajan teknillinen yliopisto sekä kuusi muuta korkeakoulua ja instituuttia Suomesta ja Ruotsista aikovat perustaa yhdessä Kvarken Space Centerin eli Merenkurkun avaruuskeskuksen.

Keskuksen yhtenä tavoitteena on laukaista avaruuteen piensatelliitti ja pystyttää myös satelliittidatan vastaanottoantenni. Antenni aiotaan pystyttää Vaasan yliopiston tiedekirjasto Tritonian katolle.

Merenkurkun avaruuskeskuksen tarkoitus on kehittää avaruusdataa hyödyntäviä liiketoimintamahdollisuuksia Merenkurkun yrityksille lahden molemmin puolin.

– Avaruusdatasta saadaan kaukokartoituksen, tietoliikenteen sekä paikan- ja ajanmäärityksen kautta laajasti uusia liiketoimintamahdollisuuksia muun muassa maa- ja metsätalouteen, ympäristönseurantaan, liikenteeseen, merenkulun tarpeisiin, energiatalouteen ja talouden ennakointiin, sanoo hankkeen vetäjä Heidi Kuusniemi Vaasan yliopiston tiedotteessa.

Vaasan yliopiston vetämään liki kolmivuotiseen tutkimus- ja kehityshankkeeseen on saatu 1,86 miljoonan euron rahoitus EU:n Interreg Botnia-Atlantica-ohjelmasta.