Kuopiolaisen Teuvo Laitisen kalareissu sai lauantaiaamuna yllättävän käänteen: erittäin harvinainen saalis vaati verkkojen nostamiseen hanskat käteen

Sisävesissä harvinaista vieraslajia, villasaksirapua on tavattu Saimaalla vain muutaman kerran aiemmin.

vieraslajit
villasaksirapu
Kuopiolaisen Teuvo Laitisen verkkoihin oli tarttunut harvinainen villasaksirapu.Varpu Mäntymäki / Yle

Kuopiolaisen Teuvo Laitisen hiljattain tekemä kalareissu Jännevirralla ei ollut se tavallisin. Normaalin saaliin sijaan verkkoon oli tarttunut ihmeellisen näköinen otus, joka vaati muutoksia alkuperäiseen suunnitelmaan.

– Piti pudottaa verkot takaisin järveen ja käydä kotoa hakemassa hanskat ja sitten vasta ryhtyä ravun päästämiseen, kertoo Laitinen toukokuisesta järvireissustaan.

Verkkoon oli tarttunut erittäin harvinainen vieraslaji, villasaksirapu. Karvatupsuinen saksijalkainen ei houkutellut tarttumaan itseensä paljain käsin.

Taskurapuihin kuuluvan lajin lähin tunnettu lisääntymisalue sijaitsee Tanskan vesissä.

Virallisen tiedon mukaan Saimaalta on tähän mennessä löytynyt vain muutama saman lajin edustaja. Viimeisin muutama vuosi sitten.

– Se löytyi tästä niin läheltä, että olisivatko siskoksia tai veljeksiä, nauraa Itä-Suomen yliopiston rapubiologi Japo Jussila.

Monia vieraslajeja levinnyt laivojen mukana

Meriltä peräisin oleva villasaksirapu ei kuulu suomalaiseen vesistöön. Rapubiologi Japo Jussilan mukaan Jännevirralta löytynyt rapu on todennäköisesti kulkeutunut sisävesistöön laivojen mukana.

Se, miten muutamat villasaksiravut ovat päätyneet sisävesiin, on arvoitus. Yleisin arvaus on, että nuoria yksilöitä on tullut painolastiveden mukana sisämaahan.

Paatti on voinut olla matkalla Siilinjärvelle ja sieltä villasaksirapu on lörähtänyt veden mukana Kallaveteen.

Japo Jussila

– Painolastivesien vapauttaminen satamien lähelle on yleinen vieraslajien leviämisreitti. Joku paatti on voinut olla matkalla Siilinjärvelle ja sieltä villasaksirapu on lörähtänyt veden mukana Kallaveteen, pohtii Jussila.

Jussilan kuvailemalla tavalla ovat levinneet muun muassa liejutaskurapu, erilaiset nilviäiset ja kasvit.

Villasaksirapu on haitallinen vieraslaji

Vaikka esimerkiksi villasaksirapu on syömäkelpoinen, kotoperäisten lajien kannalta villasaksiravut ovat kuitenkin haitallisia kuten vieraslajit yleensä. Ne saattavat levittää esimerkiksi rapuruttoa.

Villasaksiravut eivät pääse lisääntymään sisävesissä, koska ne tarvitsevat lisääntymiseen merivettä. Niiden mukautuminen sisävesistöön on mahdollista, mutta erittäin hidasta.

Vieraslajeista tehdään aina ilmoitus vieraslajiportaaliin. Niin myös Kallavedestä löytyneestä villasaksiravusta, joka on pysytellyt Teuvo Laitisen huomassa hengissä useita päiviä.

Seuraavaksi "Salli" jatkaa todennäköisesti matkaa Itä-Suomen yliopistolle.

– Meidän täytyy pitää Teuvon kanssa neuvonpito, että kuka sen saa ja mitä se maksaa. Yliopistolla katsomme, että mitä tauteja siitä löytyy, kertoo Jussila.