Lukioiden vertailu ei aina kerro koko totuutta

Haukiputaan lukioon pääsi viime syksynä alle kuuden keskiarvolla, mutta nyt Haukiputaan lukion abit kirjoittivat 42 laudaturia.

Oulu
Ylioppilaskirjoitukset
Lukioiden vertailu keskiarvon perusteella ei aina kerro koko totuutta.Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Lukioiden vertailua keskiarvon perusteella ei koeta aina mielekkääksi.

Esimerkiksi Haukiputaan lukioon pääsi viime syksynä alle kuuden keskiarvolla, mutta nyt Haukiputaan lukion abit kirjoittivat 42 laudaturia, mikä on 12 prosenttia koko Pohjois-Pohjanmaan tuloksista.

Haukiputaalla oppilaiden eri lähtötaso koetaan positiivisena asiana. Yksi syy hyvään tulokseen on se, että moni nosti tasoaan, kertoo Haukiputaan lukion rehtori Sirpa Risteelä.

– Tämän vuoden tuloksia kun katsoo, että minkälaisilla sisäänpääsykeskiarvoilla he ovat tulleet. Siellä valtaosa paransi omaa suoritustaan, Risteelä toteaa.

Äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Varpu Kolehmaisen mukaan matalammalla keskiarvolla lukioon tulevat hyötyvät lähes kympin keskiarvolla tulijoista.

– Se näkyy myös niin päin, että huippukeskiarvolla tulevat eivät myöskään laske tasoaan vaan säilyttävät sen korkean tasonsa, Kolehmainen kertoo.

–Pieneen kouluun mahtuu paljon erilaisia ihmisiä ja se on vaan hyvä juttu. Kilpailu arvosanoista on erilaista kuin isommissa lukioissa, sanoo lukiolainen Roosa Siltala.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Mitä sinä haluat tietää? Kysy, me selvitämme! (siirryt toiseen palveluun)