Jo toinen tapaus viikon sisällä – ruotsalaisvanhemmille tuomio lapsensa näännyttämisestä puutteellisella ruokavaliolla

Viime viikolla toinen ruotsalainen pariskunta tuomittiin vastaavanlaisessa tapauksessa, jossa lapsi pelastui kuolemalta viime hetkellä.

Ruotsi
Vihanneksia lautasella.
Lääkäreiden mukaan pojan pituuskasvu pysähtyi, sillä hän ei saanut riittävästi rasvaa ja proteiineja.Ismo Pekkarinen / AOP

Ruotsissa on jälleen jaettu tuomio vanhemmille, jotka näännyttivät lapsensa tarjoamalla tälle liian ravintoköyhää ruokaa. Nackan käräjäoikeus tuomitsi eilen tiistaina vanhemmat vakavasta ruumiinvamman tuottamisesta, uutisoi Dagens Nyheter -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Toinen vanhemmista joutuu vankilaan 14 kuukaudeksi. Toisen vanhemman tuomio on alhaisen iän vuoksi yhdyskuntapalvelua ja valvontaa.

Oikeuden mukaan 1,5-vuotias poika huostaanotettiin helmikuussa 2018 sen jälkeen, kun lääkärit ja sosiaalityöntekijät olivat tehneet useita ilmoituksia heikossa kunnossa olevasta lapsesta. Esimerkiksi lapsen pituuskasvu oli pysähtynyt.

Vanhemmat eivät suostuneet muuttamaan lapsen täysin puutteellisesti laadittua "vegaaniruokavaliota" viranomaisten ohjeista ja kehotuksista huolimatta. Asiantuntijoiden mukaan poika ei saanut riittävästi rasvaa ja proteiineja.

– Olen yrittänyt selittää vanhemmille joka kerta tavatessamme, millaisia vakavia seurauksia aliravitsemuksesta on lapselle. Vanhemmat vaikuttavat kuitenkin täysin kykenemättömiltä vastaanottamaan ja ymmärtämään informaatiota, on lääkäri kirjoittanut lapsen potilastietoihin Ruotsin television SVT:n mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Kun viranomaiset lopulta ilmoittivat lapsen huostaanotosta, karkasi äiti lapsensa kanssa ja piileskeli viranomaisilta lähes kaksi viikkoa.

Toinen tapaus oikeudessa viime viikolla

Viime viikon torstaina Göteborgin käräjäoikeus tuomitsi 1,5-vuotiaan tytön vanhemmat vastaavanlaisessa tapauksessa. Vanhemmat aiheuttivat lapselleen vakavan aliravitsemustilan puutteellisella ruokavaliolla. Kun lapsi vietiin sairaalahoitoon helmikuussa 2018, oli hän lääkärien mukaan vain muutaman tunnin päässä menehtymisestä.

Göteborgilaisvanhemmat olivat ruokkineet tyttöä pääasiassa rintamaidolla, riisillä, perunalla, hedelmillä ja kasviksilla. Äiti kertoi kuulusteluissa, että ihminen voisi elää pelkästään ilmalla. Vanhemmat tuomittiin vakavan ruumiinvamman tuottamisesta kolmeksi kuukaudeksi vankeuteen.

– Tällainen rikos päätyy erittäin harvoin oikeuskäsittelyyn, vaikka näitä tapauksia nyt onkin kaksi lyhyen ajan sisällä, toteaa Nackan käräjäoikeuden puheenjohtaja Olof Roos.

Göteborgin käräjäoikeuden ja Nackan käräjäoikeuden jakamien vankeustuomioiden pituuksien selvä ero johtunee siitä, ettei vastaavista tapauksista ole aiemmin juurikaan jaettu tuomioita. Tuomioiden pituuksia yhdenmukaistavaa oikeuskäytäntöä ei siis ole vielä ehtinyt syntyä.

Vegaaniruokavaliossa ei käytetä mitään eläinperäisiä raaka-aineita. Oikein koostetussa vegaaniruokavaliossa varmistetaan kaikkien tarvittavien ravintoaineiden saanti ruoasta. Vegaaniliiton mukaan (siirryt toiseen palveluun) tasapainoiseen ruokavalioon kuuluu muun muassa viljavalmisteita, palkokasveja, kasviksia, marjoja, hedelmiä, sieniä, ravintorasvoja ja erilaisia maitotuotteita korvaavia kasviperäisiä vaihtoehtoja.