Mueller kommentoi videolla ensimmäistä kertaa Trumpin Venäjä-tutkintaa: Jos olisimme varmoja presidentin syyttömyydestä, olisimme sanoneet sen

Presidentti Donald Trump on kutsunut Venäjä-yhteyksiään selvittänyttä tutkintaa noitavainoksi.

Donald Trump
Erikoissyyttäjä Robert Mueller kommentoi ensimmäistä kertaa Venäjä-tutkintaa
Erikoissyyttäjä Robert Mueller kommentoi ensimmäistä kertaa Venäjä-tutkintaa

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Venäjä-yhteyksiä selvittänyt erikoissyyttäjä Robert Mueller on kommentoinut ensimmäistä kertaa julkisesti tekemäänsä tutkintaa.

– Emme pystyneet toteamaan presidentin syyllisyyttä tai syyttömyyttä. Jos olisimme varmoja presidentin syyttömyydestä, olisimme sanoneet sen, Mueller totesi toimittajille oikeusministeriössä.

Muellerin mukaan hänen tutkintaryhmällään ei edes ollut käytössään vaihtoehtoa nostaa rikossyytettä istuvaa presidenttiä vastaan oikeusministeriön ohjeistuksen vuoksi.

Mueller totesi keskiviikkona, että Venäjä puuttui järjestelmällisesti Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin. Keinovalikoimaan kuuluivat niin tietomurrot, tietovuodot kuin sosiaalisen median vaikutuskampanjatkin.

Koko raportin julkistamisesta väännetään kättä

Mueller ei löytänyt tutkinnassaan näyttöä presidentti Trumpin tai hänen kampanjansa vehkeilystä Venäjän kanssa presidentinvaalien 2016 alla.

Robert Mueller
Robert Mueller ei ole aiemmin julkisesti kommentoinut kaksi vuotta kestänyttä tutkintaa.Jim Lo Scalzo / EPA

Mueller ei kaksi vuotta kestäneen tutkinnan päätteeksi laatimassaan loppuraportissa ottanut kantaa siihen, syyllistyikö Trump oikeuden estämiseen yrittäessään estää Venäjä-tutkinnan.

Donald Trump on kutsunut koko tutkintaa noitavainoksi.

Oikeusministeriö on julkaissut Muellerin raportista osin sensuroidun version. Kongressin demokraatit ovat vaatineet nähtäväkseen koko raportin voidakseen arvioida, tulisiko Trump asettaa syytteeseen oikeuden estämisestä.

Mueller totesi tänään keskiviikkona, että mikäli kongressi kutsuu hänet kuultavaksi, ei hänellä ole mitään lisättävää loppuraporttiin sisältyviin tietoihin. Mueller totesi eroavansa oikeusministeriön palveluksesta saatuaan nyt työnsä valmiiksi.

Trump: Asia loppuunkäsitelty

Presidentti Donald Trump kommentoi Muellerin puheita välittömästi Twitterissä.

Trumpin mukaan asia on loppuunkäsitelty.

– Mikään ei ole muuttunut Muellerin raportista. Maassamme henkilö on syytön, jos todisteet ovat riittämättömät, Trump kirjoittaa.

Lisää aiheesta:

Guardian: Paljastuskirja väittää erikoissyyttäjä Muellerin valmistelleen syytteitä Trumpia vastaan

Trump määräsi tutkimuksen, miksi hänen vaalikampanjansa Venäjä-yhteyksiä tutkitaan

Venäjä-raportin jälkipuinti yltyy Washingtonissa – edustajainhuoneen valiokunta haluaa nostaa syytteen oikeusministeriä vastaan

Trump yrittää pysäyttää Venäjä-tutkinnan julkaisun harvinaisella keinolla

Lähteet: AP, AFP, Reuters