1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Israel

Uudet vaalit häämöttävät Israelissa – kello käy, mutta hallitusta ei näy

Määräaika hallitusneuvotteluiden valmistumiselle on keskiyöllä. Netanjahu saanee syytteet korruptiosta, jos hän ei onnistu jatkamaan pääministerinä.

Lisäpainetta hallituksen muodostamiseen luovat Benjamin Netanjahua uhkaavat rikossyytteet. Kuva: Abir Sultan / EPA

Israel näyttää olevan matkalla kohti uusia vaaleja. Määräaika hallitusneuvotteluiden valmistumiselle on keskiyöllä, ja tällä hetkellä näyttäisi siltä, ettei vaalivoittaja Benjamin Netanjahu onnistu löytämään hallituskumppaneita.

Hallituksen muodostaminen näytti vielä huhtikuun vaalien jälkeen helpolta, kun Netanjahun oikeistokoalitio sai parlamenttienemmistön 65 paikkaa 120:stä. Esteeksi hallituksen muodostamiselle asettui entinen puolustusministeri Avigdor Lieberman, jonka nationalistipuolueella Jisrael Beiteinulla on vain täpärästi vaa'ankieliasemaan riittävät 5 paikkaa knessetissä.

Lieberman on vaatinut jääräpäisesti, että myös ääriortodoksijuutalaisten pitäisi suorittaa pakollinen asepalvelus muiden israelilaisten tavoin. Tämä ei kelpaa Netanjahun koalitioon kuuluville ääriortodoksipuolueille, joilla on parlamentissa 16 paikkaa.

Lisäpainetta Netanjahulle hallituksen muodostamiseen luovat häntä uhkaavat korruptio- ja petossyytteet. Netanjahu toivookin voivansa pääministerinä säädättää lain, joka antaisi hänelle syytesuojan.

Jos Netanjahu onnistuu muodostamaan kestävän hallituksen, hänestä tulee heinäkuussa maan pitkäaikaisin pääministeri.

Avigdor Liebermanin puolue on vaa'ankieliasemassa knessetissä. Kuva: Abir Sultan / EPA

Netanjahu ei kelpaa oppositiolle

Periaatteessa Netanjahun Likud-puolue voisi saada apua hallituksen muodostamiseen myös vaalit hävinneestä koalitiosta. Sitä vetänyt Sininen ja valkoinen -vaaliliitto on kuitenkin kieltäytynyt lähtemästä Netanjahun hallitukseen korruptiosyytösten vuoksi, vaikka jonkun toisen muodostamana Likud-johtoinen hallitus heille kelpaisikin.

Uusien vaalien järjestäminen näin pian edellisten jälkeen olisi Israelissa ennennäkemätöntä. Se on kuitenkin tällä hetkellä todennäköisin vaihtoehto.

Maan presidentti Reuven Rivlin voisi myös antaa Netanjahulle kahden viikon lisäajan hallituksen muodostamiseen, jos hän katsoo Netanjahun olevan ainoa mahdollinen hallitusneuvottelija. Vaihtoehtoisesti Rivlin voisi nimittää jonkun muun neuvottelemaan hallituksesta tai Netanjahu voisi muodostaa vähemmistöhallituksen.