1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Euroskeptiset poliittiset puolueet

Kansallismieliset kokosivat rivejään Brysselissä – Halla-ahon mukaan puolueita on kasassa kymmenkunta

Oikeistopopulistit kilpailevat vihreiden kanssa EU-parlamentin neljänneksi suurimman paikasta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho eurovaalien vaalivalvojaisissa. Kuva: Marja Väänänen / Yle

Euroopan parlamentin uuteen oikeistopopulistien ryhmään on menossa mukaan kymmenkunta puoluetta ja reilu 70 europarlamentaarikkoa, kertoo perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

Oikeistopopulistien rintama kilpailisi näin vihreiden kanssa parlamentin neljänneksi suurimman ryhmän paikasta.

Kansallismielisten puolueiden edustajia oli keskiviikkona koolla Euroopan parlamentissa suljettujen ovien takana. Halla-aho kertoi STT:lle, että ryhmä syntyy tai olisi ainakin hyvin erikoista, jos näin ei kävisi.

Vähän Halla-ahon jälkeen kokoushuoneesta poistui Ranskan Kansallisen liittouman puheenjohtaja Marine Le Pen.

– Ihan mielenkiintoista keskustelua käytiin ryhmän rakenteesta, strategiasta ja suunnitelmista. Paljon jäi asioita vielä käsittelemättä, mutta ensi viikolla jatketaan, Halla-aho kertoi.

Monet ryhmät ovat tällä viikolla pitäneet Euroopan parlamentissa ensimmäisiä kokouksiaan ja koonneet rivejään.

Neuvottelut jatkuvat

Halla-aho ei vielä kertonut ryhmäänsä tulevien jäsenpuolueiden nimiä.

Aiemmin Italian Milanossa järjestetyssä kampanjatilaisuudessa olivat mukana juuri Ranskan Kansallinen liittouma sekä muun muassa Italian Lega, Vaihtoehto Saksalle (AfD), Belgian Vlaams Belang, Tanskan Kansanpuolue, Itävallan vapauspuolue ja perussuomalaiset.

Neuvottelut puolueiden kanssa hänen mukaansa jatkuvat.

– On useita mahdollisia, osa ehkä todennäköisiä ja osa vähemmän todennäköisiä, mutta sellaisia joiden kanssa kuitenkin keskustellaan ja toivotaan, että lähtevät mukaan, Halla-aho sanoo.

Perussuomalaiset toivoo edelleen, että Ruotsidemokraatit tulisivat mukaan Italian Matteo Salvinin johdolla kasattuun joukkoon. Puolue on aiemmin vieroksunut yhteistyötä liittouman kärkipuolueiden Venäjä-kytkösten takia.

Uusoikeistolaisen ryhmän perustaminen on herättänyt kysymyksiä siitä, pyrkiikö puolueryhmä haittaamaan Euroopan parlamentin työtä. Kuinka rakentavalla hengellä ryhmä suhtautuu työhön EU-parlamentissa?

– Henki on muuttunut viiden viime vuoden aikana. Ehkä osittain brexitin vuoksi, osittain muista syistä. Pikemminkin halutaan nähdä, että voidaan työskennellä EU:n puitteissa ja yrittää muuttaa sitä suuntaa, johon EU on kehittymässä, Halla-aho vastaa.

Kansallismieliset puolueet olivat suurimpia EU-vaaleissa sekä Italiassa että Ranskassa. Belgiassa Vlaams Belang nousi toiseksi suurimmaksi puolueeksi noin 11 prosentin kannatuksella. Sen sijaan Tanskassa oikeistopopulistit kärsivät tappion.