Hallitusneuvotteluiden vetäjä Antti Rinne uskoo, että hallitusohjelma on valmis perjantaina

Liikenneinvestointeihin liittyvät rahat ja hankkeet ovat vielä kesken Säätytalon neuvotteluryhmässä.

hallitusneuvottelut
Antti Rinne
Antti RinneAntti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Hallitusneuvotteluiden vetäjä, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne uskoo, että perjantaina hallitusohjelma valmistuu.

– Perjantaina palataan pöytään puheenjohtajien toimesta. Käydään läpi se, mitä on vielä auki ja katsotaan nämä tekstit sillä tavalla, että ollaan kaikki samaa mieltä teksteistäkin, Antti Rinne kertoi iltakymmenen jälkeen keskiviikkona.

– Ja sen jälkeen on paketissa tämä ohjelma. Tämä nyt näyttäisi siltä, että perjantaipäivän aikana kaikki on kunnossa, Rinne kiteytti.

Valtiovarainministeriö tarkistaa hallitusohjelman lukuja torstaina. Helatorstaina puolueiden ei ole tarkoitus neuvotella ohjelmasta Säätytalossa.

Verotus jo sovittu neuvotteluissa

Rinne kertoi toimittajille, että verotukseen liittyvät ratkaisut ovat selvät ja valmiit. Hallitusneuvottelujen vetäjä ei halunnut kertoa hallitusohjelman sisällöistä yksityiskohtia.

– En kerro mistään sisällöstä mitään. Me teemme nyt tämän paketin valmiiksi ja sitten kerromme kaiken, Rinne sanoi.

Ylen lähteen mukaan verotuksessa hallitus aikoisi pienentää kotitalousvähennystä. Kotitalousvähennyksen on saanut esimerkiksi kotona teetetystä remonttityöstä, siivouksesta tai lastenhoidosta. Vähennys on ollut korkeintaan 2400 euroa.

Perjantaina hallitusneuvotteluissa mukana olevien puolueiden puheenjohtajat palaavat Säätytaloon ratkomaan loput auki olevat asiat.

Antti Rinteen mukaan hallitusneuvotteluiden kahdeksasta työryhmästä kuusi oli saanut työnsä valmiiksi myöhään keskiviikkoiltana.

Neuvotteluja käydään vielä osaamisen ja koulutuksen työryhmässä. Lisäksi elinvoimaista Suomea pohtineessa neuvotteluryhmässä liikenneinvestointeihin ja ylipäätään investointeihin liittyvät kohdat ovat valmistumassa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että opetus- ja kulttuuriministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön sekä osa liikenne- ja viestintäministeriön rahoista ja hankkeista on vielä sopimatta.

Rinne: Työllisyystoimet valmistellaan vuoden sisällä

Hallitusneuvotteluissa rahaa valtion uusiin menoihin, vaalilupausten täyttämiseen, aiotaan saada työllisyyden paranemisesta. Jos työllisyys paranisi, vähenisivät valtion työttömyydestä johtuvat menot ja säästynyttä rahaa voitaisiin käyttää muihin menoihin.

Hallitusneuvotteluiden vetäjä Antti Rinne tarkensi keskiviikkoiltana työllisyyden paranemisen ja uusien menojen välistä kytkentää.

Hallitus valmistelee toimet työllisyyden parantamiseksi vuoden aikana. Työmarkkinakeskusjärjestöt ovat Ylen tietojen mukaan valmistelussa mukana.

– Voidaan varmistaa, kun tehdään menopäätöksiä, että meillä on konkreettisia työllisyyspäätöksiä mukana siinä. Niin, että me tiedämme, että meidän talous on kestävällä pohjalla. Tämä on keskeinen elementti, joka on rakennettu talouteen, Antti Rinne sanoi.

Työllisyyden paranemista on tarkoitus seurata vuosittain. Hallitusneuvotteluissa on ollut esillä ajatus, että jos työllisyys ei paranisi odotetusti, niin hallitus joutuisi harkitsemaan valtion menojen leikkauksia kesken hallituskauden.

Hallitusneuvottelujen vetäjä Antti Rinne on sanonut, ettei tuleva hallitus tee uusia menoleikkauksia.

Järjestöiltä ehdotuksia työllisyyteen, ensimmäiset jo loppukesäksi

Hallitus on nojaamassa työllisyyden parantamisessa merkittävästi yhteistyöhön työmarkkinoiden keskusjärjestöjen kanssa. Niin sanottujen kolmikantaneuvottelujen tuloksista toivotaan työllisyyden paranemista jopa kymmenillä tuhansilla työpaikoilla.

Hallitus lähettää kutsun keskusteluihin perinteisten työmarkkinakeskusjärjestöjen lisäksi myös Suomen yrittäjille. Työmarkkinakeskusjärjestöjä ovat Elinkeinoelämän keskusliitto, Kuntatyönantajat, Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK, Toimihenkilökeskusjärjestö STTK, korkeasti koulutettujen Akava, kirkon työmarkkinalaitos ja valtion työmarkkinalaitos.

Hallituksen tavoitteen, 75 prosentin työllisyysasteen saavuttaminen merkitsisi, että uusia työpaikkoja pitäisi syntyä 60 000 hallituskauden aikana.

Todennäköisesti työmarkkinoiden keskusjärjestöiltä pyydetään ensimmäiset ehdotukset jo loppukesäksi, ennen kuin hallitus päättää esityksestään valtion tulo- ja menoarvioksi.

Toisessa vaiheessa työmarkkinajärjestöiltä odotettaneen ehdotuksia ensi vuoden keväällä, ennen kuin hallitus valmistelee esityksensä julkisen talouden suunnitelmaksi. Tuota hallituksen neuvottelua kutsutaan myös kehysriiheksi.

Kolmikantaneuvotteluista kertoi ensin Helsingin Sanomat.

Lue myös:

Hallitusneuvotteluissa työttömien aktiivimallin leikkuri poistumassa, yritystukia tarkoitus leikata hieman