Hyppää sisältöön

Qatarin pääministeri matkustaa neuvottelemaan Saudi-Arabiaan – ensimmäinen korkean tason tapaaminen kiistojen jälkeen

Yhdysvallat ja osa länsimaista ovat pyrkineet edistämään tilanteen normalisoitumista alueella.

Saudi-Arabian ja Qatarin välinen raja-alue on suurimmaksi osaksi aavikkoa. Nykyään maiden välillä ei saarron vuoksi ole ilma-, maa- tai meriliikennettä. Kuva: Jari Kärkkäinen / Yle

Qatarin pääministeri šeikki Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al Thani osallistuu arabimaiden huippukokoukseen torstaina. Kokous pidetään Saudi-Arabian Mekassa.

Pääministeri matkustaa Saudi-Arabiaan alueellisten jännitteiden liennyttämiseksi, ilmoitti maan ulkoministeriö keskiviikkona. Kyseessä on ensimmäinen korkean tason neuvottelu vuoden 2017 jälkeen.

Kesäkuusta 2017 lähtien Saudi-Arabia ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat liittolaisineen ovat boikotoineet Qataria, muun muassa asettaneet kieltoja merenkululle ja kaupalle sekä suorille lennoille ja ylilennoille.

Saudi-Arabian ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien lisäksi liittoumaan kuuluvat myös Egypti ja Bahrain. Liittouma on syyttänyt Qataria Iranin ja islamistiliikkeiden tukemisesta. Qatar palautti diplomaattisuhteet Iranin kanssa muiden maiden erimielisyyksien aikana.

Yhdysvallat ja osa länsimaista ovat pyrkineet edistämään tilanteen normalisoitumista alueella. Yhdysvalloilla on noin 10 000 sotilasta Qatarissa.

Lue myös:

.
.