Yli 20:n ihmisen pelätään kuolleen turistiveneen kaaduttua Budapestissä – eloonjääneiden löytymiseen enää "minimaalisesti toivoa"

Kateissa on edelleen 20 ihmistä. Tonavan ranta on suljettu Budapestissä.

vesiliikenneonnettomuudet
Palomiehet valmistautuvat etsimään uhreja kumiveneellä.
Palomiehet valmistautuvat etsimään uhreja kumiveneellä.Zsolt Szigetvary / EPA

Unkarissa ainakin seitsemän ihmistä on kuollut ja liki kaksikymmentä henkilöä on kateissa, kun jokialus kaatui Tonavalla pääkaupungissa Budapestissä.

Pelastustoimet onnettomuuspaikalla ovat käynnissä. Tonavan ranta on suljettu ja poliisi on määrännyt kaiken vesiliikenteen keskeytettäväksi onnettomuuspaikan läheisyydessä.

Aluksella oli yhteensä 35 ihmistä. Heistä 33 oli eteläkorealaisia turisteja ja heidän oppaitaan. Lisäksi aluksella oli kaksi unkarilaista miehistön jäsentä.

Unkarin pelastusviranomaisten mukaan seitsemän ihmistä on pelastettu vedestä. Eloonjääneet kärsivät hypotermiasta. Viranomaiset ovat vahvistaneet, että seitsemän eteläkorealaista on löytynyt kuolleena.

Uutistoimisto Reuters kertoi aiemmin, että toinen unkarilaisista olisi löytynyt kuolleena, mutta Unkarin viranomaiset eivät ole vahvistaneet tietoa.

Unkarin ambulanssipalvelun tiedottaja Pal Gyorfi sanoi torstaina televisiohaastattelussa, että eloonjääneiden löytymisestä on enää minimaalisesti toivoa.

Etelä-Korean ulkoministeriön mukaan 19 eteläkorealaista on edelleen kateissa. Ministeriön mukaan turistit eivät olleet pukeutuneet pelastusliiveihin.

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in on määrännyt maansa viranomaiset avustamaan Unkaria pelastustöissä.

Pelastustyöt ovat käynnissa Budapestissä jokialuksen uppoamisen jälkeen.
Pelastustyöt ovat käynnissa Budapestissä jokialuksen uppoamisen jälkeen.Zoltan Mihadak / EPA

Valvontakameran kuvaaman videon perusteella kaksi alusta kulki jokea pitkin vierekkäin, kun ne törmäsivät yhteen lähellä siltaa Budapestin keskusta-alueella. Törmäyksen syy on toistaiseksi tuntematon.

Onnettomuus tapahtui noin kello 21 paikallista aikaa.

Unkarin poliisi on aloittanut rikostutkinnan veneen kaatumiseen johtaneista tapahtumista.

Tonava on tulvinut voimakkaasti sateiden vuoksi. Sukeltajat etsivät kadonneita matkustajia, mutta korkea vedenpinta on vaikeuttanut pelastustöitä. Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan veden lämpötila joessa on 10–12 astetta.

Pelastusviranomaiset epäilevät, että voimakas virtaus on kuljettanut veteen joutuneet ihmiset kauas Budapestin keskusta-alueelta.

Pelastushenkilöstö työskenteli yötä myöten jokialuksen upottua Tonavalla.
Pelastushenkilöstö työskenteli yötä myöten jokialuksen upottua Tonavalla.Zoltan Mihadak / EPA

Alusta operoiva yritys Panorama Deck on ilmoittanut, että sen Mermaid-niminen laiva on uponnut.

Yrityksen tiedottaja sanoo uutiskanava CNN:lle (siirryt toiseen palveluun), että laivassa ei ollut merkkejä mahdollisista ongelmista. Hänen mukaansa yritys varmistaa, että kaikki tarvittavat tekniset huollot tehdään joka vuosi.

– Emme voi vahvistaa, miksi vene upposi. Se oli vain tavallinen päivä, ja tämä oli tavallinen matka, hän sanoo.

Tiedottajan mukaan ei ollut merkkejä siitä, että jotain tällaista voisi tapahtua. Hänen mukaansa Mermaid on ollut käytössä vuodesta 2003 lähtien.

Poliisit ja palomiehet tarkastavat kävelysiltaa tuhoisan jokiturman jälkeen.
Poliisit ja palomiehet tarkastavat kävelysiltaa tuhoisan jokiturman jälkeen.Zsolt Szigetvary / EPA

Lähteet: AFP, AP, Reuters, STT