Nyt sitä saa! Päättäjäiskakun kruunaavat kotimaiset mansikat

Ensimmäiset tämän kesän kotimaiset mansikat ehtivät juuri sopivasti viikonlopun päättäjäisjuhlapöytään.

mansikka
Henkilökuva
Emmi Pekkalan mansikkatilalla poiminta alkoi helatorstaina. Suurin osa poimijoista on kotoisin Ukrainasta.Mikko Koski / Yle

Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitto (siirryt toiseen palveluun) lupasi aiemmin toukokuussa, että kotimaista mansikkaa kypsyy ylioppilasjuhliin mennessä.

Mansikanviljelijä Emmi Pekkala iloitsee, että pystyy vastaamaan juhlijoiden odotuksiin.

– Se on joka vuosi yksi päätavoitteistamme ja tälläkin kertaa meiltä lähtee mansikkaa myyntiin viikonlopuksi.

Pekkalan tilalla Päijät-Hämeen Kärkölässä mansikan poiminta alkoi tänään torstaina.

Suurin osa poimijoista on Ukrainasta.

Oksana Koshitska on ammatiltaan opettaja, mutta tulee joka kesä tilalle töihin. Alkamassa on hänen seitsemäs kesä Pekkalan mansikkatilalla.

– Tykkään tulla tänne ja tehdä täällä työtä. Ihmiset ovat mukavia ja he kohtelevat minua hyvin. Lisäksi palkka on hyvä, hän sanoo.

Henkilökuva
Ukrainalainen opettaja Oksana Koshitska tulee joka vuosi kesätöihin mansikanpoimijaksi Pekkalan tilalle.Mikko Koski / Yle

Tilalla ensimmäiseksi kypsynyt lajike on Sonata. Mansikat ovat kooltaan niin suuria, että puolen litran rasia täyttyy muutamasta marjasta. Hintaa rasialla on vielä tässä vaiheessa 5,50 euroa.

Mansikkasatoa saadaan nykyisin toukokuun lopusta syyskuun alkuun. Satokausi on pidentynyt uusien viljelytekniikoiden myötä. Kasvutunneleissa viljellään Suomessa mansikkaa 25 hehtaarin alalla.

Emmi Pekkalan mielestä tunneli antaa hyvän suojan kylmyydeltä ja tuulelta ja sato kypsyy entistä aikaisemmin.

– Tunnelituotanto on todella kasvanut Suomessa ja alkaa vähitellen yleistyä. Meidän tilamme ei todellakaan ole ainoa.

Ensimmäiset avomaan mansikat kesäkuussa

Suomessa mansikkaa viljeleviä tiloja on 1113. Hehtaarimäärät ovat kasvaneet samalla kun viljelijöiden määrä on vähentynyt.

Pekkalan tilalla mansikkaa viljellään kahdessa viidensadan neliömetrin suuruisessa kasvihuonetunnelissa. Avomaan mansikkaa on 7,5 hehtaaria.

– Viljelijöitä jää eläkkeelle. Se on yleinen suuntaus Suomen maataloudessa. Aina vaan tulee suurempia tiloja. Itse en aio mansikan alaa ihan hirveästi kasvattaa. Näillä mennään jokunen vuosi.

Yleiskuva. Pekkalan tilan ensimmäiseksi kypsyvä mansikka on lajikkeeltaan Sonata. Marjat ovat isoja ja kiinteitä.
Mikko Koski / Yle

Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton arvion mukaan ensimmäiset kotimaiset avomaan mansikat saadaan kesäkuun puolen välin tienoilla.

Harson alla kasvanut marja kypsyy ensimmäiseksi Lounais-Suomessa.

Vaikka toistaiseksi satonäkymät ovat hyvät, nuori viljelijä ei uskalla vielä ennustaa, millainen mansikkavuodesta on tulossa.

Emmi Pekkala muistuttaa, että marja voi vielä säikähtää kylmää tai kaatosateita.

– Toivottavasti sää ei muutu liian kylmäksi tai liian kuumaksi. Sadettakin voisi sataa sopivasti, hän toivoo.