Unkari peruu EU:n arvosteleman oikeusuudistuksen ja antanee rukkaset Salvinille

Konservatiivipuolueiden EPP-europarlamenttiryhmä jäädytti Unkarin pääministeripuolueen jäsenyyden maaliskuussa demokratiaongelmien vuoksi.

Unkari
Viktor Orban
Konservatiivipuolueiden EPP-ryhmä jäädytti Unkarin pääministerin Orbánin johtaman Fidesz-puolueen jäsenyyden maaliskuussa. Stephanie Lecocq / EPA

Unkarin hallitseva puolue Fidesz ei ole liittymässä europarlamentissa Italian Matteo Salvinin puuhaamaan oikeistopopulistien ja äärioikeiston ryhmään. Fideszin päätöstä on odotettu siitä lähtien, kun se ajautui konfliktiin nykyisen ryhmänsä konservatiivipuolueiden EPP:n kanssa.

EPP jäädytti maaliskuussa Fideszin jäsenyyden toistaiseksi EU-vastaisten puheiden ja Unkarin demokratiaongelmien vuoksi. Suomen puolueista kokoomus on mukana EPP:ssä ja perussuomalaiset valmistelee liittymistä Salvinin puuhaamaan uuteen ryhmään.

Pääministeri Viktor Orbánin kansliapäällikkö Gergely Gulyás ilmoitti tänään torstaina, että on vain äärimmäisen pieni mahdollisuus, että Fidesz liittyisi Salvinin ryhmään.

Tänään torstaina Unkari ilmoitti myös luopuvansa hallinto-oikeusuudistuksesta, joka on herättänyt huolta oikeusjärjestelmän riippumattomuuden vaarantumisesta. EU on arvostellut oikeusuudistusta, jossa hallinto-oikeudet olisivat suoraan Fideszin johtaman oikeusministeriön alaisuudessa.

Unkarin hallinnon mukaan uudistuksen arvostelu ja epäilyt oikeuden riippumattomuuden vaarantumisesta ovat olleet epäoikeudenmukaisia. Fidesz vakuuttaa, ettei oikeusuudistuksen perumisella ole mitään tekemistä puolueen EPP-ryhmän jäsenyyden kanssa.

Pääministeri Orbánin johtama Fidesz voitti viime viikon europarlamenttivaalit Unkarissa. Puolue sai yli puolet äänistä ja 13 edustajaa europarlamenttiin (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: AFP, Reuters, AP