1. yle.fi
  2. Uutiset

Disney liittymässä boikottirintamaan – Toimitusjohtaja: Kuvausten jatkaminen aborttia rajoittavassa Georgiassa hyvin vaikeaa

Joukko näyttelijöitä, ohjaajia ja käsikirjoittajia on jo ilmoittanut, ettei aio enää työskennellä Georgiassa. WarnerMedia ja Netflix ovat myös ilmoittaneet voivansa liittyä boikottiin.

abortti
Bob Iger, Minni-hiiri ja punaisia ja valkoisia ilmapalloja.
Disneyn pääjohtaja Bob Iger juhli Minni Hiiren Hollywoodin Walk of Famelle saamaa tähteä tammikuussa 2018.Andrew Gombert / EPA

Tiukan aborttilain säätänyt Georgian osavaltio on joutumassa maksamaan kalliin hinnan päätöksestään. Georgia on päättänyt kieltää abortit sen jälkeen, kun alkion sydämenlyönnit ovat havaittavissa.

Päätöksen seurauksena valmistellaan boikottia, jolla saattaa olla valtavat rahalliset seuraukset osavaltiolle, jossa elokuva- ja tv-tuotannot ovat merkittävää liiketoimintaa. Verohelpotuksia tuotannoille antavassa Georgiassa on kuvattu viime vuosina muun muassa suuria Hollywood-elokuvia, kuten Marvelin supersankarielokuvat Black Panther ja Avengers: Endgame.

Nyt muun muassa Marvel-elokuvia tuottava Disney on ilmoittanut saattavansa siirtää kuvaukset pois Georgiasta vastalauseena aborttilain tiukentamiselle.

– Meidän on hyvin vaikea jatkaa kuvauksia Georgiassa, jos aborttilakia ryhdytään toteuttamaan Disneyn pääjohtaja Bob Iger toteaa uutistoimisto Reutersille.

– Monet meille työskentelevät ihmiset eivät varmaankaan halua enää työskennellä siellä ja meidän on otettava se huomioon. Seuraamme nyt tilannetta todella tarkasti, Iger jatkaa.

Myös WarnerMedia ilmoitti torstaina harkitsevansa uusia tuotantojaan Georgiassa, mikäli lakia ryhdytään toteuttamaan.

Aiemmin suoratoistopalvelu Netflix ilmoitti harkitsevansa tuotantojensa siirtämistä pois Georgiasta.

– Lainsäädäntöä ei ole vielä alettu soveltaa. Jatkamme tuotantojamme Georgiassa samalla, kun tuemme niitä, jotka eivät niin tee. Jos lakia aletaan soveltaa käytäntöön, harkitsemme uudelleen kaikkia investointejamme Georgiaan, sanoo Netflixin sisältöjohtaja Ted Sarandos Variety-lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

Netflix on kuvannut Georgiassa muun muassa Stranger Things -sarjaa.

Useat ohjaajat, näyttelijät ja käsikirjoittajat ovat jo ilmoittaneet, etteivät aio enää työskennellä Georgiassa aborttilain vuoksi.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi