Maaseudun Tulevaisuus: Yhä useampi maatila hakeutumassa konkurssiin

Takavuosien korkean maidonhinnan varassa investoineet tilat ovat tehneet tappiota jo vuosia.

konkurssi
Lehmiä maitotilan aitauksessa
Tilojen taloustilanne on kärjistymässä nopeasti.Anna Sirén / Yle

Yhä useampi maatila on hakeutumassa konkurssiin, eikä pahinta ole ehkä vielä edes nähty, kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuus -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Lapualainen maatalouden erityisasiantuntija Osmo Autio Wikli Groupista kertoo, että alkuvuoden aikana hän on joutunut tekemään tiloille velkasaneeraus- tai konkurssihakemuksia likimain "tila per viikko" -tahdilla.

Takavuosien korkean maidonhinnan varassa investoineet tilat ovat tehneet tappiota jo vuosia. Kaatuvat maitotilat pistävät myös nautatilat huojumaan, sillä nille tulee todellinen vasikkapula.

Myös turkistiloilla konkurssien uhka on ilmeinen. Moni turkistarha on maatilan sivuelinkeino, ja turkistarhan kaatuminen kaataa myös maatilan.

Pahinta Aution mukaan on se, että maataloutta rahoittavat pankit tuntuvat tiedostavan tilanteen, mutta varovaisuussyistä asiasta ei haluta julkista keskustelua. Se vain pitkittää vääjäämätöntä ja tekee tilanteesta yhä vaikeamman.

– Pankit tarjoavat kriisilainoja ja lyhennyslykkäyksiä sekä neuvovat katsomaan edelleen kesän yli. Mutta miten tilanne voisi muuttua paremmaksi, jos tuotantokustannukset nousevat koko ajan ja tilalla on jo valmiiksi käsissään kymmenien tuhansien eurojen maksamattomat laskut? Yksistään verottajalle saattaa olla velkaa toistakymmentä tuhatta, sanoo Autio.