Italiassa oikeusistuin kielsi kevytkannabistuotteiden myynnin – Salvini tyytyväisenä: "Kannatamme terveellistä hauskanpitoa"

Kevytkannabista myyviä kauppoja on viime vuosina avattu eri puolilla Italiaa.

kannabis
Kannabistuotteita myyvä kauppa Roomassa.
Työntekijä pilkkoo hampusta valmistettua leipää ja suklaata Canapa Mundi -hamppumessuilla Roomassa.AOP

Italialainen oikeusistuin päätti torstaina kieltää monien suosittujen kannabistuotteiden myynnin. Kyseessä on voitto maan sisäministerille Matteo Salvinille, joka haluaa sulkea laillista kevytkannabista myyvät kaupat.

Vuonna 2016 voimaan tulleen lainsäädännön mukaan Italiassa saa viljellä ja myydä kannabista, jonka THC-pitoisuus on alle 0,6 prosenttia. THC eli tetrahydrokannabinoli on kannabiksen päihdyttävä ainesosa.

Tuoreen oikeuden päätöksen mukaan kannabistuotteiden kuten öljyjen, lehtien, kukintojen ja hartsin myynti ei kuulu lain soveltamisalaan.

Kevytkannabistuotteiden THC-pitoisuus on niin matala, että niiden ei pitäisi päihdyttää. Tuotteet sisältävät kuitenkin toista hamppukasvin tuottamaa kemiallista yhdistettä, kannabidiolia eli CBD:tä, jolla on rentouttavia ja lääkinnällisiä vaikutuksia.

Salvini tyytyväinen päätökseen

Sisäministeri Matteo Salvini toivotti oikeuden päätöksen tervetulleeksi.

– Vastustamme kaikkia huumeita, ilman jossittelua tai muttia. Kannatamme terveellistä hauskanpitoa, Salvinisanoi tiedotteessaan uutistoimisto Reutersin mukaan.

Italian sisäministeriö määräsi aiemmin toukokuussa, että laillisten kevytkannabiskauppojen kontrollia pitää vahvistaa. Salvini sanoi tuolloin, että kaupat pitää sulkea (siirryt toiseen palveluun) (Bloomberg) yksi kerrallaan.

Salvinin edustama oikeistopopulistinen Lega-puolue voitti europarlamenttivaalit Italiassa. Puolue kampanjoi voimakkaasti huumeita ja maahanmuuttoa vastaan.

Laillinen kevytkannabis vähentänyt rikollista huumekauppaa

Kevytkannabiksesta on tullut suosittua Italiassa viimeisen kolmen vuoden aikana. Tuotteita myyviä kauppoja on avattu eri puolille maata.

Uutistoimisto Reuters arvioi, että oikeuden päätös on todennäköisesti vakava isku kevytkannabisbisnekselle Italiassa.

Yorkin yliopiston julkaiseman tutkimuksen mukaan laillisten kauppojen tulo kannabismarkkinoille on huomattavasti vähentänyt laitonta kannabiskauppaa Italiassa.

Tutkimuksen mukaan huumekauppiaat menettävät noin 200 miljoonaa euroa vuodessa laillisen kevytkannabiskaupan takia. Koko Italian kannabismarkkinoiden arvoksi arvioitiin tutkimuksessa noin 3,5 miljardia euroa vuodessa.

Lue myös:

Sveitsissä kasvaa uusi laillinen kannabisbisnes – hampusta tehdään voiteita, ravintolisiä ja sätkiä, mutta tuotteiden vaikutuksista ei ole varmaa tietoa

Lähteet: Reuters