Lehti: Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un aloitti puhdistukset epäonnistuneen huippukokouksen jälkeen – virkamiehiä teloitettu ja lähetetty leireille

Pohjois-Korea ei ole kommentoinut eteläkorealaisen lehden väitteitä.

Pohjois-Korea
Kim Hyok Chol
Eteläkorealaisen lehden mukaan erityislähettiläs Kim Hyok-chol teloitettiin maaliskuussa lentokentällä Pjongjangissa.AOP

Pohjois-Korea on teloittanut maansa Yhdysvaltain-erityisähettilään Kim Hyok-cholin ja ulkoministeriön virkamiehiä, jotka osallistuivat Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean toisen huippukokouksen neuvotteluihin, kertoo eteläkorealainen Chosun Ilbo -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Perjantaina asiasta uutisoineen lehden mukaan Pohjois-Korean hallinto syytti teloitettuja Hanoin huippukokouksen romahtamisesta.

Helmikuussa järjestetyssä huippukokouksessa Yhdysvallat ja Pohjois-Korea neuvottelivat Pohjois-Korean ydinaseriisunnasta ja talouspakotteiden poistosta. Kokous päättyi tuloksettomana.

Nimettömänä esiintynyt pohjoiskorealainen lähde kertoi Chosun Ilbolle, että teloituskomppania ampui Kim Hyok Cholin ja neljä ulkoministeriön virkamiestä maaliskuussa Mirimin lentokentällä Pjongjangissa.

Kim Hyok Chol toimi Yhdysvaltain erityislähettiläs Stephen Biegunin neuvottelukumppanina ennen Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin huippukokousta.

Lehden mukaan Kim Jong-unin uskotaan käynnistäneen laajan puhdistuksen siirtääkseen huomion pois sisäisestä kuohunnasta ja tyytymättömyydestä.

Virkamiehiä lähetty leireille

Chosun Ilbon mukaan Pohjois-Korean johtajan läheinen avustaja Kim Jong-chol puolestaan on lähetetty pakkotyö- ja uudelleenkoulutusleirille.

Kim Yong-chol toimi Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon neuvottelukumppanina ennen huippukokousta Hanoissa.

Lehti kertoo, että myös huippukokouksessa tulkkina toiminut Sin Hye-yong on lähetetty poliittisten vankien leirille, koska hän teki kriittisen käännösvirheen neuvotteluissa.

Lehden lähteen mukaan Sin ei kääntänyt Kimin uutta ehdotusta, kun Trump ilmoitti, että diiliä ei tule ja poistui neuvottelupöydästä.

Eteläkorealainen virkamieslähde kertoi lehdelle nimettömänä, että Kimin sisko Kim Yo-jong pysyttelee piilossa veljensä käskystä. Kim Yo-jong esiintyi veljensä seurassa molemmissa Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välisissä huippukokouksissa.

Pohjoiskorealaisen lehden tulkitaan viittaavan puhdistuksiin

Pohjois-Korea ei ole toistaiseksi kommentoinut väitteitä teloituksista ja hallinnon puhdistuksesta. Koreoiden välisistä suhteista vastaava Etelä-Korean yhdistymisministeriö kieltäytyi kommentoimasta Chosun Ilbon uutista.

Eteläkorealaisen median tiedot Pohjois-Korean puhdistuksista ja teloituksista eivät ole aina olleet totuudenmukaisia.

Pohjois-Korean valtion sanomalehti Rodong Sinmun varoitti torstaina, että "kaksinaamaiset" virkamiehet joutuvat kohtaamaan "vallankumouksen ankaran tuomion".

– On puolueen ja vallankumouksen vastainen teko esittää kunnioittavansa johtajaa tämän edessä, vaikka unelmoi jostain muusta, Rodong Sinmun kirjoitti.

– On pettureita ja takinkääntäjiä, jotka vain opettelevat ulkoa johtajaan kohdistuvia uskollisuuden sanoja, lehti sanoi.

Rodong Sinmun syytti Kim Jong-unin setää Jang Song-thaekia puolueen ja vallankumouksen vastaisista teoista sen jälkeen, kun hänet teloitettiin joulukuussa 2013

Pohjois-Koreasta on saatu uusia tietoja maanantaina, 3.6. Kim Jong-chol ei ole joutunut pakkotyöhön.

Lue myös:

Analyysi: Trump ja Kim lähtivät Hanoista ilman diiliä – Mutta oli sittenkin hyvä, ettei lupauksia tehty hätäisesti

Lisäpuhdistusten pelätään seuraavan Kimin sedän teloitusta

Kim Jong-un uudenvuodenpuheessa: Sedän teloitus yhdistää kansaa

Lähteet: AFPReuters

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus