Päättäjäisviikonlopun juhlinta vie joiltakin nuorilta jalat alta – Ankkuri-tiimit: Älä jätä kaveria heitteille

Poliisi ja sosiaali- sekä nuorisotyöntekijät toivovat nuorten pitävän toisistaan huolta, vaikka sammuneen auttaminen katkaisisikin oman hauskanpidon.

Lahti
Nuoret juovat kaljaa puistossa.
Tiina Jutila / Yle

Sammunutta kaveria ei saa jättää oman onnensa nojaan, muistuttavat poliisin sekä sosiaali- ja nuorisotyöntekijöiden Ankkuri-tiimit. Entistä harvempi nuori juhlii päihteitä nauttimalla, mutta osa käyttää edelleen alkoholia tai huumeita. Koulujen päättäjäishumussa ensimmäistä kertaa päihteitä kokeilevat eivät tunne omia rajojaan.

Juhlimista turvaavat ammattilaiset toivovat, että nuoret uskaltavat kääntyä heidän puoleensa, jos kaverilla eivät jalat kanna tai hän on sammunut. Mikäli huonokuntoinen juhlija on tajuissaan eikä tarvitse lääkäriä, ankkuritiimiläiset pyrkivät ensisijaisesti saamaan vanhemmat hakemaan lapsensa.

Hämeen poliisin Ankkuri-tiimissä toimiva vanhempi konstaapeli Jouni Suojanen kehottaa nuoria huolehtimaan toisistaan, vaikka se häiritsisikin omaa illanviettoa. Toista auttavan nuoren ei kannata pelätä oman nahkansa puolesta, vaikka päihteitä olisikin tullut nautittua.

– Tärkeintä on, että apu saadaan huonokuntoiselle. Jos käyttäytyy fiksusti, ei itselle saa todennäköisesti mitään sanktioita, Suojanen toteaa.

Vanhempien taas kannattaa pitää puhelin päällä ja vastata silloinkin, jos joku soittaa tuntemattomasta numerosta. Kyse voi olla omasta nuoresta, jolla juhliminen on karannut käsistä.