Suomen suurimman tuulivoimapuisto valmistelut etenevät nyt ilman valituksia Lestijärvellä

Kuntaan suunnitelluista 72 tuulimyllystä jo viisitoista on saanut rakennusluvan, eikä niistä ole valitettu. Puiston rakentaminen maksaa arviolta puoli miljardia euroa.

tuulipuistot
Havainnekuva.
Havainnekuva Lestijärvelle rakennettavasta tuulivoimapuistosta.FCG suunnittelu ja tekniikka / YVA-selostus

Suomen suurimman tuulivoimapuiston valmistelut ovat edenneet tänä vuonna Keski-Pohjanmaan Lestijärvellä ilman valituksia.

Rakennusyhtiö YIT:n suunnittelemista 72 tuulimyllystä jo viidelletoista on myönnetty lainvoimainen rakennuslupa. Yhtään valitusta ei ole tullut.

Sen sijaan Lestijärven tuulipuiston kaavasta valitettiin vuonna 2018 korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti, mutta valitukset hylättiin.

YIT toivoo, että rakennusluvat saadaan kuntoon kesän lopulla. Prosessi on kestänyt noin vuoden.

Rakentaminen pääsee vauhtiin vasta, kun ostaja löytyy.

– Puistolle etsitään edelleen sijoittajaa, joka ostaisi sen. Neuvotteluja käydään sekä koti- ja ulkomaisten tahojen kanssa. Kiinnostusta on löytynyt ja toiveikkaita ollaan, kertoo YIT:n yksikönjohtaja Mika Virtanen.

YIT:stä arvioidaan, että tuulipuiston sekä teiden ja sähköliittymien rakentaminen voi alkaa jo ensi vuonna, jos kaikki etenee suunnitellusti. Puiston rakentaminen maksaa puoli miljardia euroa.

Lestijärven kunta keräisi puistosta roimat verotulot. Samoin noin sata maanomistajaa saisivat hankkeen toteutuessa sievoiset vuokratienestit.

Tuulipuisto koostuu kolmesta lähekkäisestä alueesta, jotka sijoittuvat noin 3 kilometrin etäisyydelle Lestijärvestä.

LUE MYÖS:

Suomen suurin tuulivoimapuisto voi nousta Lestijärvelle – KHO hylkäsi kaavavalitukset

Maakuntajärven maisema muuttuu täysin – Lestijärvellä tutkittiin 118 tuulivoimalan ympäristövaikutukset