Poliisi ja sosiaalipäivystys valvovat nuorten päättäjäisjuhlintaa, myös vanhemmat ovat tervetulleita mukaan – Poliisi: "Voin luvata, että yllätytte"

Tarvittaessa viranomaisilla on mahdollisuus nopeisiin lastensuojelutoimiinkin, jos nuoren tilanne sitä vaatii.

päättäjäiset
Nuoret juovat kaljaa puistossa.
Poliisi valvoo tehostetusti sekä suosituimpia nuorten kokoontumispaikkoja että normaalin partioinnin yhteydessä.Tiina Jutila / Yle

Pohjanmaan poliisi valvoo koulujen päättäjäisviikonlopun juhlintaa Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla sekä Pohjanmaalla. Viikonvaihteen hulinaan on varauduttu jokaisella poliisilaitoksella lisäresurssein. Erityisesti poliisi valvoo alkoholinkäyttöä ja puuttuu häiriökäyttäytymiseen.

Valvontaan osallistuu myös sosiaali- ja nuorisotoimen ammattilaisia ja esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla sosiaali- ja kriisipäivystysyhdistys.

Pohjalaismaakunnissa tehovalvonnassa ovat nuorten kokoontumispaikat. Esimerkiksi Seinäjoella Tanelinranta on yksi viime vuosien suosituimmista juhlapaikoista.

– Meillä pyörii valvomassa oma projektiryhmä, mutta kaikki muutkin partiot valvovat tilannetta koko Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueella. Saamme infoa myös hätäkeskukselta, sanoo vanhempi konstaapeli, Ankkuri-poliisi Pyry Luomala Pohjanmaan poliisista.

Poliisin tehostettu valvonta alkaa jo tänään perjantaina.

Alkoholinkäyttöä ja pahoinpitelyitä

Poliisissa tiedetään, että nuorten juhlinta alkaa yleensä hyväntuulisena, mutta illan mittaa tunnelma sähköistyy. Iltakahdeksan jälkeen riidat ja tappelutkaan eivät ole mahdottomia.

– Poliisi puuttuu niihin aika kovalla kädellä. Usein alkaa esitutkintaprosessi nimikkeellä pahoinpitely, Luomala sanoo.

Viime vuonna Seinäjoen poliisi kirjasti päättäjäisviikonloppuna 14 huumausainerikosta sekä takavarikoi 46 litraa mietoja ja 10 litraa väkeviä alkoholijuomia.

Alle 18-vuotiaan alkoholinkäyttö ei ole laillista. Lisäksi alkoholi altistaa usein sekä rikosten uhriksi joutumiselle että jopa rikosten tekijäksi joutumista.

– Alkoholi on mukana monessa rikosprosessissa, Luomala sanoo.

Luomalan mukaan osa nuorista juhlii koulujen loppumista asiallisesti, mutta osalla esimerkiksi alkoholinkäyttö karkaa käsistä. Surullisin näky on yksinäinen, humalassa oleva nuori.

– Yksinäinen ja tajuton tai oksenteleva nuori, jolla ei ole kavereita tai ketään, joka pitäisi huolen, Luomala sanoo.

Valmius lastensuojelutoimiin

Etelä-Pohjanmaalla sosiaali- ja kriisipäivystyskeskuksen päivystäjät ovat mukana valvomassa nuorten juhlintaa. Alaikäisten päihteidenkäyttö ja rikokset siirtyvät poliisilta osin sen hoitoon.

Sosiaali- ja kriisipäivystyksellä on valmius päättäjäisiltana jopa nopeiden viranomaispäätösten tekemiseen, jos nuoren tilanne vaatii esimerkiksi lastensuojelua tai kiireellistä sijoitusta.

– Jos emme esimerkiksi saa vanhempia kiinni tai lapsi on niin huonossa kunnossa, että viranomaispäätöksiä tarvitaan, sanoo vastaava sosiaalityöntekijä Marjaana Rajasaari-Lahti Etelä-Pohjanmaan sosiaali- ja kriisipäivystyskeskuksesta.

Viime vuonna koulujen päättäjäisviikonloppuna tehtiin Seinäjoella 66 lastensuojeluilmoitusta.

"Voin luvata, että yllätytte"

Luomala ja Rajasaari-Lahti toivottavat nuorten vanhemmat tervetulleiksi seuraamaan päättäjäisviikonlopun juhlintaa.

– Voin luvata, että yllätytte, Luomala toteaa.

Nuorten vanhempien toivotaan olevan juhlailtana selvin päin, jotta he pystyvät tarvittaessa hakemaan lapsiaan. Heidän toivotaan myös vastaavan tuntemattomiin numeroihin, sillä soittaja saattaa olla poliisi tai muu viranomainen.

Lisäksi Luomala ja Rajasaari-Lahti toivovat, että vanhemmat olisivat yhteydessä nuoreensa illan mittaan ja varmistaisivat, että jos tämä on menossa yökylään, hän todella menee sinne minne on luvannut.

– On hyvä vastuuttaa nuoria, mutta muistaa, että loppupeleissä vastuu on aina vanhemmilla, Rajasaari-Lahti toteaa.

Twitter-ralli taas luvassa

Viikonlopun hulinaa viranomaisten silmin voi seurata myös sosiaalisessa mediassa. Pohjanmaan poliisi järjestää päättäjäisviikonloppuna jälleen Twitter-rallin. Poliisi twiittaa tapahtumista lauantaina klo 15 - 03.