Mistä maailma puhuu -podcast: Keniassa voi joutua jopa 14 vuodeksi vankilaan homoseksuaalisuudesta

Naapurit ja sukulaiset vainoavat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia, kertoo toimittaja Liselott Lindström.

HLBTIQ
Pettynyt nainen hautaa kasvonsa käsiinsä.
Oikeusistuntoa seuranneet aktivistit olivat pettyneitä tuomarien päätökseen Keniassa.Daniel Irungu / EPA

Ylen toimittaja Liselott Lindström oli vähällä todistaa historiallista tapahtumaa Keniassa toukokuun lopussa. Hän oli seuraamassa oikeusistuntoa, jossa pohdittiin, onko homoseksuaaliset teot kieltävä laki perustuslain vastainen.

Päätöstä oli jännittämässä suuri joukko ihmisoikeusaktivisteja ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia kenialaisia.

– Oli hyvin positiivinen tunnelma, kun tulin paikalle. Kaikki odottivat, että tuomioistuin kumoaisi vanhat lait, Lindström kertoo Mistä maailma puhuu -podcastissa.

Toisin kuitenkin kävi. Tuomarien mielestä todisteita homojen syrjinnästä ei ole, joten siirtomaa-ajalta periytyvä laki pysyi voimassa. Se määrää jopa 14 vuoden vankilatuomion homoseksuaalisista teoista.

Viime vuosina vankeusrangaistuksia ei ole annettu. Silti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä syrjitään ja vainotaan monin tavoin.

Lindström kertoo podcastissa haastattelemistaan ihmisistä, jotka joutuvat pelkäämään naapureitaan ja omaa sukuaan. Hän puhuu jaksossa myös syrjinnän taustoista ja siitä, miksi vähemmistöillä on kaikesta huolimatta toivoa.

Mistä maailma puhuu on podcast, jossa Ylen kirjeenvaihtajat ja avustajat kertovat joka toinen viikko maankolkkansa kuumimmista puheenaiheista ja arjen pienistä ilmiöistä. Sarjaa toimittaa Simo Ortamo.

Lue myös:

Kenia lähellä homoseksuaalisuuden laillistamista – "Haluamme vain elää ilman pelkoa"

Elton John -elokuva joutui sensuurin saksiin Venäjällä – miesten suudelmat ja seksi olivat liikaa

Tahdon! – Lukuisat pariskunnat solmivat avioliiton homoliitot sallineessa Taiwanissa heti ensimmäisenä päivänä