Lapissa ammattiin valmistuvilla jopa entistä paremmat työllisyysnäkymät – osa opiskelijosta ei ehdi valmistujaisiinkaan töiden vuoksi

Työllistyminen on parantunut selvästi muutaman vuoden takaisesta. Erityisesti vetoa olisi matkailu- ja ravintola-alalla.

ammatillinen koulutus
Turun ammatti-instituutin valmistujaisia juhlittiin Logomossa.
Kahdesta Lapin ammattioppilaitoksesta on tänä keväänä valmistunut 1070 alansa ammattilaista. Tämä luku pätee kesäkuun ensimmäiseen viikkoon asti, sillä valmistuneita tulee joka kuukausi lisää.Jussi Kallionen / Yle

Lapissa ammattiin valmistuvat saavat hyvin myös töitä, arvioidaan kummastakin maakunnan suuresta ammattiopistosta. Työllisyys on parantunut jopa merkittävästi muutaman vuoden takaisesta, kerrotaan ammattiopisto Lappiasta.

Koko Lapissa on pulaa matkailu- catering- ja ravintola-alan ammattilaisista. Töitä olisi enemmän kuin oppilaitoksista valmistuu ammattiin. Lisäksi ainakaan Lappiassa ala ei vedä tarpeeksi opiskelijoita.

– Pätkätyöt ja kokonaistyöajan puuttuminen arveluttavat, miettii osaamispalvelujohtaja Antti Päivärinta ammattiopisto Lappiasta.

Päivärinta kertoo, että nyt töitä saavat varsinkin tekniikan sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset. Lapin koulutuskeskus Redun rehtori Taisto Arkko luettelee hyvin valmistuneita vetäviksi myös logistiikka-, rakennus- ja maarakennusalan.

Osaavien työntekijöiden tarpeesta kertoo jo se, että valmistuneet eivät aina ehdi edes päättäjäisjuhliin.

– Kun keskiviikkona jaoin todistuksia Sodankylän yksikössä, moni todistuksen vastaanottaja ei ollutkaan läsnä. Tilaisuudessa ollut opettaja hihkaisi, että he ovat töissä, Arkko kertoo.

Opiskelu on nykyään yhä lähempänä työelämää ja esimerkiksi oppisopimuksen solmiminen lisää mahdollisuuksia työllistyä.

Valmistumisen julkistaminen kielletään yhä useammin

Ammattiin opiskelleita on valmistunut pitkin kevätlukukautta Lapista tuhatkunta. Aivan kaikki eivät siis valmistu nyt kesän kynnyksellä.

– Kun opiskelijat voivat aloittaa opintonsa joustavan haun kautta mihin aikaan tahansa, myöskin opiskelu päättyy vuoden aikana eri aikoihin, Taisto Arkko kertoo.

Kesäkuun alun valmistujaisjuhlia vietetään esimerkiksi Redun Rovaniemen yksiköissä lauantaina 1. kesäkuuta. Ammattiopisto Lappian kaikki yksiköt järjestävät juhlansa perjantaina 7. kesäkuuta.

Yle Uutisten verkkosivuilla on tänään julkaistu Amiskone, josta keväällä ammattiin valmistautuneiden nimiä voi hakea oppilaitoksittain.

Esimerkiksi Redun osalta listassa ovat touko–kesäkuun vaihteessa valmistuneet. Jotta opiskelijan nimi näkyisi listauksessa, on siihen pitänyt saada häneltä lupa.

– Itsekin olen saanut soittoja valmistuneen läheisiltä, että miksi valmistuneen nimeä ei listassa näy. Tietosuoja-asioissa valveutuneisuus on kuitenkin ehkä johtanut siihen, että opiskelija kieltääkin julkaisemasta nimeään, Taisto Arkko miettii.

Lue myös:

Saana-Riikka Lahtinen on keskeyttänyt kolme ammatillista tutkintoa –Yle kysyi ammattikouluilta: Oppivelvollisuuden pidentäminen ei auta

Hallitusneuvotteluiden loppusuoran suurin kysymys ratkaistu: Oppivelvollisuus pitenee toisen asteen tutkinnon suorittamiseen