Oppivelvollisuuden pidentäminen arveluttaa rehtoria: "Miten käy niiden, jotka tarvitsevat tukea eniten?"

Keski-Pohjanmaan ammattiopiston rehtori Sirkku Purontaus olisi käyttänyt rahan mieluummin syrjäytymisvaarassa olevien nuorten tukemiseen.

oppivelvollisuus
Kampaajaopiskelija puolaa asiakkaalle permanenttia. Rullaus on permiksen teon vaikein osa, sanovat ammattilaiset.
Kampaajaopiskelija puolaa asiakkaalle permanenttia. Ville Viitamäki / Yle

Oppivelvollisuuden laajeneminen lukioon ja ammattiopistoon ei saa varauksetonta kannatusta Keski-Pohjanmaan ammattiopiston rehtorilta.

Rehtori Sirkku Purontaus ei usko, että muutos näkyy alueella suuresti, sillä valtaosa nuorista pääsee jo nyt toisen asteen opintoihin eli paikkoja on riittävästi. Keskeyttämisiin muutoksella voi olla vaikutusta.

Purontaus on pikemminkin huolissaan koulutuksen perusrahoituksesta. Nyt kuluvan lisäpanostuksen hän olisi suunnannut niihin, joilla on haasteita opintojen loppuun viemisessä.

– Nyt annetaan tukea isolle joukolle. Jäävätkö kuitenkin kehittymättä ne palvelut, joita kipeästi tarvittaisiin syrjäytymisen ehkäisemiseksi? Purontaus pohtii.

Oppivelvollisuuden pidentämisestä on päästy sopuun hallitusneuvotteluissa. Tämä tarkoittaa, että oppivelvollisuus laajenee lukioon ja ammattiopistoon.

Koska tutkinnon suorittaminen on velvollisuus, opiskelijat saavat jatkossa myös maksuttomat kirjat ja muun materiaalin. Maksuttomuus on rehtori Sirkku Purontauksen mukaan toki helpotus monessa perheessä.

– Perheille, joissa on oikeasti tiukkaa, tämä on hyvä asia. Miten se toteutetaan, on mielenkiintoinen kysymys.

Purontaus pohtii myös, miten ratkaistaan niiden nuorten tilanne, jotka käyvät välillä töissä ja palaavat sitten opintoihin.

Hallitusneuvotteluiden loppusuoran suurin kysymys ratkaistu: Oppivelvollisuus pitenee toisen asteen tutkinnon suorittamiseen