1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. EU-parlamentti

Keskisuomalainen meppikolmikko lähtee Brysseliin, mutta pitää maakunnan mielessä

Teuvo Hakkarainen (ps.), Mauri Pekkarinen (kesk.) ja Henna Virkkunen (kok.) uskovat yhteistyöhön yli puoluerajojen.

Euroopan parlamentin rakennus Strasbourgissa Ranskassa. Kuva: Patrick Seeger / EPA

Europarlamentaarikko ei edusta maakuntaa tai vaalipiiriä vaan maataan, mutta Keski-Suomesta Brysseliin lähtevä meppikolmikko pitää myös maakunnan mielessään.

Joukon kokenein europoliitikko eli EPP:n riveissä vaikuttava kokoomuksen Henna Virkkunen sanoo, että Euroopan parlamentissa tehdään aika vähän sellaisia päätöksiä, jotka suoraan kohdistuisivat Keski-Suomeen. Välillisesti ehkä sitäkin enemmän.

– Esimerkiksi päättyneellä kaudella tehtiin päätöksiä, jotka tukevat muun muassa metsäteollisuuden uusia innovaatioita, ja sehän tukee suoraan meidän elinkeinoelämää täällä, Virkkunen toteaa.

Pekkarisen listalla tiede ja tutkimus

Pitkän eduskuntauran jälkeen europarlamenttiin siirtyvä Mauri Pekkarinen on ministerivuosinaan perehtynyt Eurooppa-politiikkaan ministerineuvoston toiminnan kautta. Hänkin tietää, että Brysselissä tai Strasbourgissa ei askarrella maakunta-asioiden parissa – paitsi välillisesti.

Pekkarinen lisää metsien ohella maakuntaa erityisesti kiinnostavien asioiden listalle liikennehankkeet sekä tieteen ja tutkimuksen.

– Tieteessä ja tutkimuksessa Jyväskylä on tärkeässä roolissa, ja se, että minkälaisia hankkeita priorisoidaan, siihen kyllä parlamentissa otetaan kantaa, Pekkarinen sanoo.

Keskustan Mauri Pekkarinen kuuluu europarlamentissa liberaalidemokraattiseen Aldeen, joka kasvatti suosiotaan kevään vaaleissa. Puolue on nyt saamassa uuden nimen ilman liberaali-liitettä.

Hakkaraisella kovempi into politiikkaan

Metsäasiat kiinnostavat europarlamentissa myös Teuvo Hakkaraista.

Viitasaarelaismeppi sanoo suoraan, että hän ei ole perehtynyt europarlamentin työhön vielä millään tavalla. Hän luottaa kuitenkin kokeneisiin avustajiinsa sekä siihen, että hän tuntee nyt suurempaa intoa politiikkaan kuin eduskunnassa koskaan.

Hakkarainen sanoo suoraan, että alkoholi häiritsi hänen eduskuntatyötään.

– Kun sitä viinaa tuli otettua niin paljon sinä aikana. Ja aina kun siitä pääsi eroon, tuli uusi mahalasku ja uusia ongelmia, Hakkarainen toteaa.

Perussuomalaiset on liittymässä europarlamentin oikeistopopulistiseen ryhmään, mutta Hakkarainen sanoo "peesailevansa" kokeneempia kollegoitaan ja äänestävänsä sen mukaan, mikä on maakunnan parhaaksi.

– Ei minulla puoluekuria siinä ole. Jos näen, että Henna tekee hyvää työtä Keski-Suomen hyväksi niin totta kai minä sen allekirjoitan, Hakkarainen toteaa.

Henna Virkkunen muistuttaa, että suomalaismepit tapaavat toisiaan säännöllisesti esimerkiksi suomalaiskomissaarin luona. Tapa on herättänyt huomiota europarlamentissa.

– Monissa maissahan eri puolueiden jäsenet eivät välttämättä edes tervehdi toisiaan, välit voivat olla niin huonot, Virkkunen kertoo.

Uusi europarlamentti kokoontuu ensimmäistä kertaa heinäkuun alussa Strasbourgissa.