1. yle.fi
  2. Uutiset

"Eniten minua huolestuttaa ruuan riittävyys" – näin ilmastonmuutos vaikuttaa neljän teini-ikäisen arkeen eri puolilla maailmaa

Maailman koululaisten ilmastokokous toi 200 nuorta Suomeen etsimään ratkaisuja ilmastonmuutokseen.

ilmastonmuutos
Joukko koululaisten ilmastokokoukseen osallistuvia nuoria
Joanna Chang, Grace Libongani, Otso Välimäki ja Juan Wehinger ovat oppineet toisiltaan paljon koululaisten ilmastokokouksessa, jossa on koolla nuoria 70 maasta.Laura Kosonen / Yle

Yli 200 nuorta opettajineen 70 eri maasta on kokoontunut Suomeen Maailman koululaisten ilmastokokoukseen. Ilmastonmuutos näkyy ja tuntuu nuorten elämässä kotimaasta riippumatta.

Joanna Chang, 16, Taiwan

Kesät Taiwanissa ovat nykyisin liian kuumia. Nyt on vasta alkukesä, mutta lämpötila on jo lähes 40 astetta. Ennen ei ollut näin piinaava helle.

Tarvitsemme entistä enemmän ilmastointilaitteita ja tuulettimia kaikissa tiloissa. Vaarana on, että kesät ovat liian kuumia hedelmien ja vihannesten viljelyyn. Kaupungeissa ilmanlaatu on huono.

Joanna Chang
Joanna Chang ystävineen siivosi merenrantaa kotimaassaan Taiwanissa. Hän haluaa houkutella lisää nuoria mukaan vapaaehtoistyöhön.Laura Kosonen / Yle

Meillä päin ei enääi sada samaan tapaan kuin ennen. Aiemmin huhti- ja toukokuussa oli sadekausi, mutta nyt sataa lähes joka kuussa. Välillä sateet aiheuttavat tulvia.

Koulun kanssa olemme istuttaneet puita, jotta ne sitoisivat hiilidioksidia. Toivoisin, että poliitikot kuulisivat enemmän nuoria päätöksenteossa sekä paikallisesti että valtakunnallisesti.

Osa taiwanilaisista nuorista on kiinnotunut ympäristökysymyksistä, mutta eivät kaikki. Itse olisin valmis lopettamaan lentämisen ilmaston vuoksi. Vain hyvin harva nuorista suosii kasvisruokaa.

Teemme ystävieni kanssa vapaaehtoistyötä. Äskettäin kävimme siivoamassa merenrantaa. Se oli täynnä muovijätettä.

Grace Libongani, 15, Sambia:

Minua huolestuttaa eniten ruuan riittävyys Sambiassa. Säät ovat muuttuneet meillä epävarmoiksi. Etelässä sataa paljon vähemmän kuin ennen, ja vilja kuolee pelloille ennen sadonkorjuuta.

Pohjoisessa taas runsaat sateet ovat rikkoneet siltoja ja rakennuksia. Vesi on peittänyt viljelymaata alleen. Ruuan hinta nousee, jos sato on huono. Tästä kärsivät erityisesti kaikkein köyhimmät ihmiset.

Suurin osa sambialaisista laittaa ruuan perinteisillä saviliesillä, joissa poltetaan hiiliä. Markkinoille on tullut tehokkaampia liesiä, jotka käyttävät vähemmän hiiltä. Niin päästötkin vähenevät.

Grace Libongani
Grace Libongani haluaa kehittää julkista liikennettä kotimaassaan Sambiassa. Se vähentäisi yksityisautoilua ainakin kaupungeissa.Laura Kosonen / Yle

Tulva-alueilla taudit yleistyvät. Ripuli, kolera ja lavantauti leviävät. Myös malaria yleistyy, kun hyttysiä on enemmän. Hallitukselta menee paljon varoja lääkkeisiin ja tulvavaurioiden korjaamiseen.

Tällä hetkellä Sambiassa puhutaan paljon aurinkoenergiasta. Sitä pitäisi saada tehokkaampaan käyttöön. Itse haluan vaikuttaa erityisesti siihen, ettei metsiä hakkattaisi ilman kontrollia.

Juan Wehinger, 15, Argentiina

Kotikaupunkini lähellä keskisessä Argentiinassa virtaa Chimehuín-joki. Olemme koulun tiedekerhossa tutkineet jokea ja sitä ympäröiviä metsiä.

Sateet kotiseudullani ovat vähentyneet selvästi. Puut kärsivät kuivuudesta ja metsäpalot ovat yleistyneet.

Juan
Juan Wehinger on tutkinut koulun tiedekerhossa kotikaupunkinsa jokea ja sitä ympäröiviä metsiä.Laura Kosonen / Yle

Koillis-Argentiinassa puolestaan sataa aiempaa enemmän. Tulvia on tavallista useammin ja lämpötilat vaihtelevat paljon. Etelässä Patagonian jäätikköalueet sulavat, ja aavikkoalueet kasvavat.

Muutokset näkyvät jo selvästi, ja ne huolestuttavat minua.

Otso Välimäki, 14, Suomi.

Kiinnostuin ilmastonmuutoksesta Joensuun kaupungin nuorisovaltuuston kautta. Siellä olemme pohtineet, mitä joensuulaiset nuoret voisivat tehdä asian eteen.

Minusta ilmasto-oppi pitäisi lisätä koulun opetussuunnitelmaan. Se voisi olla joko oma aine tai osa maantiedon opetusta. Nuoret tarvitsevat lisää tietoa ilmastonmuutoksesta. Aihe kiinnostaa todella monia. Minä haluan tietää syitä ja seurauksia. Sen jälkeen täytyy miettiä, mitä jokainen voisi omassa elämässään tehdä.

Otso Välimäki
Otso Välimäki haluaa seuraavaksi tehdä nuorille suunnatun some-kampanjan ilmastoasioista.Laura Kosonen / Yle

Itse olisin ainakin osittain valmis rajoittamaan lentämistä. Toivon, että kotimaan matkailusta tulisi suositumpaa, eivätkä niin monet lentäisi kaukomaille. Eurooppaan pitäisi saada paremmat rautatieyhteydet.

Yksityisautoilua voisi vähentää helposti kimppakyytien avulla. Nyt moni ajaa työmatkat yksin, ja se on aika turhaa.

Hyviäkin esimerkkejä on: Joensuuhun tulee tänä kesänä kaupunkipyöriä. Se on ilmastoteko.

Huomaan, että jo minun elinaikanani talvet tuntuvat lyhentyneen. Viime kesä oli kuuma. Lämpö on mukavaa, mutta tuntui myös huolestuttavalta.

Lue lisää:

200 koululaista aikoo haastaa Pariisin ilmastosopimuksen: "Tarvitaan muutakin kuin ilmastolakkoja"

Roskien kerääminen toi tyttökolmikolle ympäristöpalkinnon – pienillä teoilla on sittenkin merkitystä

Lue seuraavaksi