Ilmastohuoli sai interrailin hurjaan kiitoon – Äiti ja tytär Toivanen valitsivat junan Nizzan-reissulle: “Hintaa lentämiseen ei edes verrattu“

Interrail-korttien myynti kasvoi vuoden alussa 20 prosenttia. Aiempina vuosina kasvu on jäänyt murto-osaan.

Ilona ja Aino Toivanen ovat vielä Tuusulassa Jokelan asemalla, mutta ennen pitkää kiskot vievät Nizzaan. Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

Ilmastoraportti oli viimeinen niitti.

Ilona Toivanen ja hänen 13-vuotias tyttärensä Aino lähtevät kesällä Pariisiin ja Nizzaan – eikä todellakaan halpalennolla, vaan junalla.

Jo viime vuonna Egyptin-lomalennolla syntyi ajatus siitä, että nyt saisi lentäminen riittää. Lokakuussa tuli vielä YK:n ilmastopaneelin IPCC:n raportti. Se sinetöi päätöksen.

– On se kyllä vaikuttanut. Olen ollut menossa samaan suuntaan, mutta sen raportin jälkeen en enää pysty perustelemaan omaa lentämistäni oikein mitenkään kenelläkään.

Aino on samoilla linjoilla. Raporttiin hän ei ole perehtynyt, mutta koulussa ilmastonmuutos on ollut esillä aiempaa enemmän. Myös hän halusi valita lentämisen sijasta junan.

Kiskot vievät Tuusulan Jokelasta Nizzaan. Tosin väliin mahtuu pari lauttaa. Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

– Vähän ahdistaa lentokoneessa ja junassa on jotenkin klassista istua ja mennä, hän vertailee.

Interrail-korttien myynti: +20 prosenttia

Aika moni muukin tuntuu ajattelevan Toivasten tavalla, sillä interrail-korttien myynti on lähtenyt kovaan nousuun.

Viime vuosina myynti on ollut loivassa, noin kolmen prosentin kasvussa, mutta tänä vuonna vauhti on noussut uudelle tasolle.

Ilona ja Aino Toivasen matkasuunnitelma yltää Nizzaan saakka. Sieltä he tulevat takaisin "junalla vielä tuntematonta reittiä". Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

VR:n mukaan interrail-korttien myynti on kasvanut tammi-helmikuussa peräti kaksikymmentä prosenttia. Tuoreempia tietoja ei ole vielä saatavilla.

VR:n myynti- ja asiakkuusjohtaja Salla Ketolan mukaan kasvu on aitoa, eikä selity esimerkiksi satunnaisvaihtelulla.

Hän näkee kovan kasvun taustalla selvän syyn – juuri sen, mikä Toivasillakin.

VR:n myyntijohtaja Salla Ketola uskoo, että tänä vuonna tehdään interrail-lippujen myyntiennätys. Kuva: Jouni Immonen / Yle

– Suurin syy taitaa olla ilmastonmuutokseen reagoiminen. Mutta on myös sitä, että matkustamista ajatellaan eri tavalla ja matka itsessään mielletään osaksi elämystä, Ketola arvioi.

Hänen mukaansa yksi kasvava matkustajaryhmä on "seniorit, joilla on aikaa toteuttaa nuoruuden unelmia".

IPCC toi päästökysymyksen matkustamispäätökseen

VR ja eurooppalaiset junayhtiöt ovat markkinoineet interrailia yhteiskampanjoilla, mutta suurin myyntivaltti on tullut ylemmältä taholta.

YK:n alainen ilmastopaneeli IPCC julkaisi lokakuussa raportin, joka nosti tietoisuuden ilmastonmuutoksen nopeudesta uudelle tasolle. Ketolan mukaan se on tuonut ilmastokysymykset matkustamisessakin marginaalista valtavirta-ajatteluksi.

Ketola tulkitsee, että tämä näkyy muun muassa siinä, että somessa on vilkas 12 000 jäsenen “Maata pitkin matkustavat” -Facebook-ryhmä. Toukokuussa pidettiin myös Maata pitkin -matkamessut.

Hän arvioi, että alkuvuoden kova kasvu ei välttämättä jatku koko vuotta aivan 20 prosentin vauhdilla.

Interrail unohtui sivuraiteelle

VR:ssä odotetaan kuitenkin kasvuvauhdin hyvinkin nelinkertaistuvan viime vuosien tasosta kahteentoista prosenttiin. Se tarkoittaisi uutta ennätystä eli noin seitsemän tuhannen interrail-kortin myyntiä Suomessa.

Nimenomaan kortin. Ja juuri siihen kiteytyy yksi junailun ystäviä haittaava piirre.

Interrail on ollut rautatieyhtiöiden bisneksessä sivuraiteella ja se näkyy.

Samaan aikaan kun lentämisestä on tullut yhä helpompaa ja halvempaa, rautateillä ei ole saatu aikaan edes digitaalista kännykässä kulkevaa interrail-lippua. Nyt "passi" on tilattava postin kautta tai haettava lippumyymälästä.

Kölnin asema - Saksa ja Ranska ovat suomalaisten suosituimmat interrail-kohteet. Kuva: AOP

Maata pitkin matkaajat voivat vain haaveilla varausjärjestelmästä, josta voisi ostaa yksinkertaisesti meno-paluun vaikkapa Helsinki–Nizza-välille.

Nyt lippu jokaiselle etapille on ostettava erikseen, paikkavarausta unohtamatta. Lisäksi on varsin kirjavaa, miten eri yhtiöt tunnistavat interrail-kortin.

Ilona Toivanenkin säikähti, kun paikkavaraus uhkasi maksaa yhtä paljon kuin tavallinen matkalippu, koska erään junayhtiön myyntijärjestelmä ei tunnistanut interrail-lippua.

– Onneksi ongelman saattoi kiertää, mutta laitoin kyllä asiasta palautetta.

Lentäminen olisi halvempaa ja nopeampaa, mutta...

Interrail-korttien ja -hintojen kirjo on laaja. Kortin voimassaoloaika vaihtelee 15 päivästä kolmeen kuukauteen. Lisäksi matkustuspäivien määrä voi olla rajattu 5–15 päivään.

Aikuisten lipun hinta vaihtelee 282 eurosta lähes tuhanteen euroon. Nuorilla eli 12–27-vuotiailla hinta on halvimmillaan runsaan 200 euroa. On myös mahdollista rajata matka vain yhteen maahan, joilloin halvin hinta jää alle 130 euroon.

Tämän lisäksi Suomesta lähtijöille tulee laivamaksut. Paikkavarausmaksut liikkuvat 6–20 euron välillä.

Edessä on kuukauden kestävä matka, johon liittyy seitsemän matkustuspäivää. Kuva: Antti Parviala / Yle

Suosituin interrail-kortti on voimassa 15 päivää, jonka kuluessa saa matkustaa viitenä päivänä. Suomalaisten suosituimpia matkakohteita ovat Saksa ja Ranska.

Keski-Eurooppaan lentäminen voisi tulla huomattavasti halvemmaksi, mutta Toivasilla ei edes vertailtu hintaa lentämiseen. Periaate oli tärkeämpi, tänä vuonna ei lentoja kertyisi.

Tuusulan Jokelasta alkava matka jatkuu laivalla Helsingistä Tukholmaan ja sieltä Kööpenhaminaan, jossa vietetään kaksi yötä AirBnB-majoituksessa.

Myös seuraavassa kohteessa, Amsterdamissa vieteään kaksi vuorokautta. Hollannista matkaa jatketaan Pariisiin tai tarkemmin sanottuna Disneylandiin.

Kaukaisin kohde on Välimeren rannalla, Nizza, josta alkaa kotimatka vielä määrittelemätöntä reittiä.

Kaikkiaan aikaa on tarkoitus käyttää runsas kolme viikkoa.

Nyt loppui lentäminen – ainakin vuodeksi

WWF:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) junaan verrattuna lentokoneen päästöt ovat vähintään viisitoistakertaiset. Onko siis Toivasten lentäminen pannassa tästä lähtien ikuisesti?

– En uskalla ajatella niin pitkälle, etteikö ikinä enää lentäisi. Mutta tavoitteena on, että ainakaan tänä vuonna en lentäisi.

Aino on valmis minimoimaan lentämisen, mutta ei luopumaan siitä kokonaan.

– Amerikkoihin haluaisin vielä mennä. Junalla se on vähän vaikeaa, mutta varmaan ei enää ainakaan paljon lennetä.

Matkustamisen ja eri liikkumisvälineiden hiilijalanjäljen vertailu on mutkikasta, kun esimerkiksi lentokoneen täyttöaste ja konetyyppi vaikuttavat paljon sen päästöihin.

Tällä VR:n laskurilla (siirryt toiseen palveluun) voi verrata junan, auton ja lentämisen päästöjä kotimaan matkoilla.

Tällä lentoyhtiöiden laskurilla (siirryt toiseen palveluun) voi vertailla lentämisen päästöjä eri reiteillä.

Keskustele aiheesta klo 22 saakka: Miten sinä laitat puntariin nopeuden, hinnan ja päästöt kun valitset matkustustapaasi?