Oppivelvollisuus laajenee lukioon ja ammattiopistoon – Sedussa ei uskota opiskelijamäärien merkittävään kasvuun

Sedun vararehtori Pasi Artikainen uskoo koulutuksen maksuttomuuden nousevan isoksi kysymykseksi.

oppivelvollisuus
Sähköasentajaopiskelijoita
Pasi Takkunen / YLE

Hallitusneuvotteluissa on päätetty, että oppivelvollisuus pitenee toisen asteen tutkinnon suorittamiseen. Tämä tarkoittaa oppivelvollisuuden laajenemista lukioon ja ammattiopistoon.

Sedun vararehtori Pasi Artikainen suhtautuu avoimesti oppivelvollisuuden laajentamiseen.

– Tässä ovat niin monet yksityiskohdat vielä avoinna, joten tarkempaa kantaa on vaikea ottaa. Näen tämän kuitenkin myönteisempänä aloituksena hallituskaudelle kuin viime kaudella, jolloin toisen asteen koulutuksesta leikattiin huomattavasti. Tästä on hyvä jatkaa.

Koska tutkinnon suorittaminen on velvollisuus, opiskelijat saavat jatkossa myös maksuttomat kirjat ja muun materiaalin. Artikainen uskoo maksuttomuuden nousevan isoksi kysymykseksi.

– Mitä päätös sisältää tai minkä verran siitä aiheutuu kustannuksia, ja mitä ne tulevat kattamaan. Kun puhutaan ammatillisesta koulutuksesta, tarvitaan esimerkiksi suojavaatteita ja turvakenkiä, ei ainoastaan kirjoja.

Opintojen keskeytys vähäistä

Sedun opiskelijamääriin Artikainen ei usko oppivelvollisuuden laajentumisen vaikuttavan merkittävästi.

– Etelä-Pohjanmaalla aika suuri joukko tekee jo opintonsa loppuun saakka. Meillä Sedussa keskeyttäminen on melko matalaa.

Huolta aiheuttavat lähinnä ne opiskelijat, joilla motivaatio opintoihin ei riitä.

– Mitkä ovat meidän keinomme saada heidät koulutukseen ja jatkamaan sitä. Jos halua suorittaa opintoja ei ole kovin korkealla, niin pakkokeinoilla se motivaatio ei välttämättä nouse. Siinä täytyy miettiä kannusteita ja tukitoimia.

Lue myös:

Oppivelvollisuuden pidentäminen arveluttaa rehtoria: "Miten käy niiden, jotka tarvitsevat tukea eniten?"