1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Uhanalaiset linnut

Birdlife: Perämerellä riehunut myrsky tuhoaa uhanalaisten lintujen pesintöjä

Perämeren alueella sijaitsevat Liminganlahti ja Hailuoto ovat Suomen tärkeimpia lintukosteikkoja.

Kahlaajatutkija veden alle jääneellä kahlaajien pesimäniityllä Lumijoen Pitkällänokalla, Liminganlahdella. Tällä alueella pesii noin puolet Suomen kuudestakymmenestä eteläsuosirriparista. Kuva: Clemens Küpper

Perämerellä perjantaina riehunut, vuodenaikaan nähden harvinainen myrsky on osoittautumassa tuhoisaksi monille rannoilla pesiville linnuille. Yli metrin keskiarvon yläpuolelle noussut merivesi tulee tuhoamaan esimerkiksi erittäin uhanalaisen etelänsuosirrin pesinnät lähes täydellisesti, arvioi Birdlife Suomi tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Lintujärjestön mukaan etelänsuosirrin kanta on juuri saatu hienoiseen kasvuun aktiivisten hoitotoimien ansiosta, mutta nyt myrskytuhojen yleistyminen uhkaa tehdä tämän työn tyhjäksi.

Birdlife kantaa huolta myrskyn vaikutuksista etelänsuosirrin lisäksi moniin muihin rannoilla pesiviin lintuihin. Perämeren rantaniityillä pesii lintujärjestön mukaan useampia vesilintuja ja kahlaajia, joilla on juuri haudontavaihe menossa. Mikäli vesi nousee niiden pesille, mitään ei ole välttämättä tehtävissä pesinnän pelastamiseksi.

– Vuonna 1994 alkaneiden kahlaajatutkimusten aikana myrskytulva on tuhonnut perintöjä aikaisemmin vuosina 2009 ja 2015. Vaikka yksittäisiä sääilmiöitä ei voi laittaa ilmastonmuutoksen syyksi, on kriittisimpään pesimäaikaan osuvien myrskytulvien yleistyminen huolestuttavaa, sanoo tutkija Kari Koivula Oulun yliopistosta Birdlifen tiedotteessa.

Joillakin varhain pesivillä lajeilla, kuten töyhtöhyypillä ja merihanhilla, poikaset ovat jo kuoriutuneet ja ne säästyvät pahimmalta tuholta. Jotkut lajit, kuten tukkasotka, voivat tehdä uusintapesueen.

On kuitenkin paljon lajeja, joille myrsky tuo suuren uhkan. Useimmat kahlaajat eivät enää ehdi pesiä uudelleen vaan lähtevät syysmuutolle.

Perämeren alueella sijaitsevat Liminganlahti ja Hailuoto ovat Suomen tärkeimpiä lintukosteikkoja. Matalat vedet ja matalakasvuiset rantaniityt ovat optimaalisia pesimäympäristöjä useille uhanalaisille lintulajeille.

Samalla alueet ovat kuitenkin alttiita erilaisille sään ääri-ilmiöille, etenkin kovan lännenpuoleisen tuulen ja syvän matalapaineen aiheuttamalle vedennousulle.

Myrskytulvan alle jäänyt suokukon pesä. Kuva: Clemens Küpper

Lue lisää:

Myrskytuuli riehuu Perämeren pohjukassa: huopakatto rullaantui irti, koulusta katkesi sähköt ja junaliikenne poikki