1. yle.fi
  2. Uutiset

USA rahoitti Iranin propagandaa vastustavaa ryhmää, joka alkoikin vainota amerikkalaistoimittajia ja ihmisoikeusaktivisteja

Iranin propagandaa vastaan taisteleva ryhmä otti trollauskohteekseen muun muassa tutkijan, joka selvitti talouspakotteiden vaikutusta tavallisiin iranilaisiin.

propaganda
Mies tutkii iranilaista sanomalehteä kioskin edustalla Teheranissa.
Mies tutki iranilaista sanomalehteä Teheranissa viime vuoden toukokuussa.EPA

Yhdysvaltain ulkoministeriö on katkaissut rahoituksen ryhmältä, jonka tarkoituksena on taistella Iranin propagandaa ja disinformaatiota vastaan.

Päätös tehtiin sen jälkeen, kun Iran Disinformation -projektissa mukana olevat tahot ryhtyivät trollaamaan Twitterissä amerikkalaistoimittajia, tutkijoita ja ihmisoikeusaktivisteja, joiden ryhmä katsoi suhtautuvan liian lempeästi Iranin hallintoon ja toimivan sen äänitorvena. The Guardianin (siirryt toiseen palveluun) mukaan trollauksen kohteeksi joutui muuun muassa BBC:n toimittajia.

Nettivainon kohteeksi joutui myös ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) tutkija Tara Sepehri Far, joka selvitti Iraniin kohdistettujen talouspakotteiden vaikutuksia maan tavallisiin kansalaisiin.

Ryhmä otti kohteekseen myös National Iranian American Council -järjestön, joka tuki Iranin ydinsopimusta. Presidentti Donald Trump vetäytyi usean maan välisestä sopimuksesta viime vuonna.

Ryhmä poisti perjantaina Twitteristä lukuisia kiistanalaisia tviittejään.

Yhdysvaltain ulkoministerin tiedottaja kertoi The Guardianille (siirryt toiseen palveluun), että ryhmän rahoitus on jäädytetty siksi aikaa, kunnes on varmistettu, että jatkossa se toimii sovittujen toimintaraamien sisällä.

Lue lisää:

US cuts funds for ‘anti-propaganda’ Iran group that trolled activists (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi