HS: Eero Heinäluoma mielii edelleen komissaariksi – "Demokratioissa on viisasta noteerata myös vaalien tulos"

Antti Rinne vahvisti alkuviikosta, että Suomen seuraava EU-komissaari on nainen.

Euroopan komissio
Eero Heinäluoma.
Eero Heinäluoma (sd.) valittiin europarlamenttiin yli 128 000 äänellä. Hän oli vaalien suosituin yksittäinen ehdokas.Marja Väänänen / Yle

Europarlamenttivaalien ääniharava, entinen kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) kertoo havittelevansa edelleen Suomen seuraavaa komissaaripaikkaa.

– Se on todella merkittävä tehtävä ja Euroopan kovin paikka suomalaiselle vaikuttaa Euroopassa, hän sanoo Helsingin Sanomien Lauantaivieras-haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Hallitusneuvotteluiden vetäjä Antti Rinne (sd.) vahvisti Ylelle tällä viikolla, että Suomen seuraavaksi EU-komissaariksi nimitetään nainen. Heinäluoma korostaa Helsingin Sanomille, että "päätöstä ei ole vielä tehty".

– Minähän olen esittänyt EU-parlamentin tavoin, että kukin maa ehdottaisi sekä miestä että naista, ja sitten katsottaisiin kokonaisuus ja salkkujako asiantuntijuuden ja tasa-arvon kannalta, hän sanoo.

Heinäluoman mukaan siitä, että valinnassa otettaisiin huomioon myös kansan suosio, ei olisi haittaa.

– Demokratioissa on viisasta noteerata myös vaalien tulos.

Jokainen EU:n jäsenmaa nimittää oman komissaarinsa europarlamenttivaalien jälkeen muodostettavaan komissioon.

Suomessa komissaarin paikka on perinteisesti kuulunut pääministeripuolueelle. Julkisuudessa esillä on ollut entisen puoluejohtajan, valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.), europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natrin (sd.) sekä Heinäluoman nimet.

Lue lisää:

SDP:n Rinne vahvistaa Ylelle: Suomen seuraava EU-komissaari on nainen

Analyysi: Komissaarikisa on kahden kauppa – äänikuninkuus ei nostanut Heinäluomaa kisan kärkeen

Suurin osa puolueista nostaisi Suomen seuraavaksi EU-komissaariksi mieluiten naisen – Yle kysyi puoluejohtajilta EU-politiikasta