Seksirikoksista kirjoittaminen voi olla vaarallista Turkissa: The Guardianin mukaan romaani pedofiilistä voi tuoda kirjailijalle syytteen

Turkissa pitäisi puuttua seksuaaliseen väkivaltaan, mutta syytteen saa siitä kirjoittava, sanoo kirjailija Elif Shafak.

sananvapaus
 Elif Shafak
Elif ShafakDavid Hartley / AOP

Turkissa syyttäjät ovat käynnistäneet tutkimuksia seksuaalirikoksia kirjoissaan käsitelleitä romaanikirjailijoita vastaan, kertoo brittilehti The Guardian. (siirryt toiseen palveluun)

Taustalla on sosiaalisessa mediassa noussut kohu, jossa kirjailijoita syytetään romaanihenkilöidensä tekemien rikosten suvaitsemisesta.

Kirjailija Abdullah Şevki pidätettiin, kun hänen romaanistaan Zümrüt Apartmanı, Zûmrûtin asunto oli julkaistu Twitterissä pedofiliaa käsittelevä katkelma. Turkkilaisen uutissivuston Ahvalin mukaan (siirryt toiseen palveluun) sivulla kerrottiin lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä pedofiilin silmin.

Twitter-keskustelussa kirjailija joutui ryöpytyksen kohteeksi. Turkin asianajajaliitto vaati hallitusta kieltämään kirjan sekä nostamaan kirjailijaa ja kustantajaa vastaan syytteet lasten hyväksikäytöstä sekä yllyttämisestä rikoksiin.

Turkin kulttuuri- ja turismiministeriö tekikin rikosilmoituksen Şevkistä.

"Kuin noitavainoa"

Tämän jälkeen sosiaalisessa mediassa on julkaistu otteita useiden muiden kirjailijoiden teoksista ja esitetty vastaavia syytöksiä heitä vastaan. Joukossa ovat muun muassa naiskirjailijat Elif Shafak ja Ayşe Kulin. Shafak on Turkin luetuin naiskirjailija. Häneltä on suomennettu (siirryt toiseen palveluun) useita teoksia, muun muassa Eevan kolme tytärtä (2018).

The Guardianin mukaan Shafak kertoo saneensa tuhansia hyökkääviä viestejä parissa päivässä. Syyttäjä tutkii kolmea hänen romaaniaan, joukossa Eevan kolme tytärtä.

– He haluavat tutkia kaikkea turkkilaista kirjallisuutta, jossa on katkelmakin lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä, Shafak sanoo.

Hänen mielestään ironista on, että seksuaalirikosten määrä naisia ja lapsia kohtaan kasvaa Turkissa, mutta tuomioistuimet eivät puutu asiaan.

– Maassa, jossa pitäisi pikaisesti puuttua seksuaaliseen väkivaltaan nostetaan sen sijaan syytteitä kirjailijoita vastaan, Shafak sanoo. Hänen mukaansa tämä muistuttaa noitavainoa.

Se tarkoittaa hänen mielestään sitä, ettei kirjailija enää voi käsitellä romaaneissaan seksuaalista väkivaltaa.

Kirjailijoiden sananvapausjärjestö Pen on ilmaissut huolensa The Guardianin tiedoista.

Pen America tviittaa, että nämä tutkimukset ovat jälleen yksi hyökkäys Turkin hallituksen sodassa sananvapautta vastaan.

Pen America kertoo nettisivuillaan, (siirryt toiseen palveluun) että ilmapiiri ilmaisunvapautta vastaan on huonontunut Turkissa entisestään vuoden sisällä.

Vuoden 2016 vallankaappausyrityksen jälkeen Turkin hallitus aloitti puhdistukset, joiden aikana on pidätetty myös akateemikkoja, opettajia, aktivisteja toimittajia ja kirjailijoita. Yli 180 uutisjulkaisua on suljettu ja pidätettynä on enemmän toimittajia kuin missään muualla, Pen America sanoo.