Britannian-vierailuun valmistautuva Trump kehuu Boris Johnsonia – Meghan Marklen "häijyys" yllätti, mutta Trump uskoo häneen

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tapaa sekä brittihallituksen edustajia että kuninkaallisia maanantaina alkavalla vierailullaan.

Donald Trump
 Boris Johnsonauton ovensuussa.
Trump uskoo, että konservatiivien kansanedustajasta, entisestä ulkoministeristä Boris Johnsonista tulisi Britannialle hyvä pääministeri.Facundo Arrizabalaga / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ottanut kantaa brittien sisäpolitiikkaan ennen maanantaina alkavaa Britannian-vierailuaan.

The Sun -lehdelle antamassaan haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) Trump arvioi, että brexit-mielisestä entisestä ulkoministeristä Boris Johnsonista tulisi hyvä pääministeri, kun Theresa May jättää tehtävän 7. kesäkuuta.

–Hän on hyvä tyyppi ja hyvin lahjakas. Uskon, että hän tekisi erinomaista työtä, Trump suitsutti.

Trumpin mukaan konservatiivipuolueen 12 johtajaehdokkaasta useat ovat pyytäneet häneltä tukea. Presidentti ei kertonut ketkä.

Haastattelussa Trump arvosteli Mayn toimittaa brexit-neuvotteluissa. Trumpin mielestä Britannia antoi EU:n pitää kaikki kortit neuvoteltaessa Britannian eroamisesta unionista. Silloin EU:lla ei ollut mitään hävittävää, Trump arvioi.

Hän kuitenkin korosti kunnioittavansa Mayta ja totesi tämän tietävän tosiasiat häntä paremmin.

Yhdysvaltalaiskuninkaalliselle moite ja kehuja

Trumpilta kysyttiin haastattelussa kantaa myös Yhdysvaltain omaan kuninkaalliseen, Britannian prinssi Harryn kanssa avioituneeseen näyttelijä Meghan Markleen.

Markle kutsui vuonna 2016 tv-haastatteluss (siirryt toiseen palveluun)a Trumpia naistenvihaajaksi ja tämän politiikkaa erimielisyyksiä aiheuttavaksi.

– En tiennyt, että hän oli häijy, Trump sanoi.

Trump kuitenkin sanoi olevansa varma siitä, että Markle onnistuu erinomaisesti kuninkaallisena.

Prinssi Harry, herttuatar Meghan ja poikavauva.
Prinssi Harry jaherttuatar Meghan saivat vastikään poikavauvan.EPA-EFE/Domic Lipinski

Vierailua emännöi kuningatar Elisabet, joka ottaa Trumpin vastaan Buckinghamin palatsissa maanantaina. Hän keskustelee myös kruununperijjän prinssi Charlesin kanssa. Sussexin herttuataren arvoa nykyisin kantavan Marklen ja Trumpin ei odoteta tapaavan.

Tiistaina Trump tapaa Mayn. Hän on sanonut saattavansa tavata myös Johnsonin ja brexit-puolueen johtajan Nigel Faragen.

Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn kieltäytyy osallistumasta Trumpin illallisille. Corbyn syyttää presidenttiä rasistisista ja naisvihamielisistä puheista. Myös liberaalidemokraattien johtaja Vince Cable on torjunut kutsun, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. (siirryt toiseen palveluun)