Hyppää sisältöön

Kiinan ja USA:n kauppasota kiihtyy – sanasota yltyi syyttelyksi Etelä-Kiinan meren politiikasta

Kiinan yhdysvaltalaistuotteille määräämät vastatullit astuivat lauantaina voimaan. Kiina uhkaa myös laittaa ulkomaisia yrityksiä mustalle listalle.

Konttialuksia satamassa Kiinan Qingdaossa. Kuva: AFP

Kiina on ottanut lauantaina käyttöön Yhdysvaltain tuotteille määräämänsä uudet tuontitullit. Ne ovat Kiinan vastaveto sille, että Yhdysvallat korotti toukokuussa kiinalaistuotteiden tullimaksuja.

Kiina nosti 5 prosentista 25 prosenttiin tulleja, jotka koskevat yli 5 000 tuotetta. Niiden tuonnin arvo on ollut noin 60 miljardia dollaria eli yli 53 miljardia euroa.

Kiina kertoi perjantaina lisätietoja tuotteista, joita tullit koskevat. Niitä ovat muun muassa viinit, kosmetiikka, soittimet, urheilutarvikkeet, teollisuusrobotit, keittiötarvikkeet, kondomit, puu, kankaat ja lelut.

Yhdysvallat korotti aiemmin 5 700 kiinalaistuotteen tulleja 25 prosenttiin, kun maiden kauppaneuvottelut olivat päättyneet tuloksettomina. Kiina on vienyt kyseisiä tuotteita Yhdysvaltoihin noin 200 miljardin dollarin arvosta.

Kiina suunnittelee mustaa listaa

Perjantaina Kiina kertoi laativansa listan epäluotettavina pitämistään ulkomaisista yrityksistä ja ihmisistä.

Kyseessä on selvästikin vastatoimi Yhdysvaltain päätökselle evätä yhdysvaltalaista teknologiaa kiinalaisyhtiöiltä.

Yhdysvaltain hallitus on ilmoittanut laittavansa muun muassa teknologiajätti Huawein listalle, jossa olevat yritykset tarvitsevat erityisluvan ostaakseen yhdysvaltalaisia komponentteja tai teknologiaa. Yhdysvallat sanoo Huawein olevan uhka turvallisuudelleen.

Kiina ei ilmoittanut vielä, mitä yhtiöitä tai keitä ihmisiä sen mustalle listalle joutuu, eikä myöskään, mikä niiitä odottaa.

Listalle joutuvat yritykset ja ihmiset eivät Kiinan mukaan noudata markkinoiden sääntöjä ja rikkovat sopimusten henkeä sekä lopettavat toimitukset kiinalaisyhtiöille ei-kaupallisista syistä, kertoo muun muassa The New York Times -lehti. (siirryt toiseen palveluun)

"Yhdysvallat ei sulje silmiään Kiinan käytökseltä"

Lauantaina Yhdysvaltain ja Kiinan välien kiristyminen kävi ilmi myös poliittisena syyttelynä Aasian turvallisuusfoorumissa Singaporessa.

Yhdysvaltain vt. puolustusministeri Patrick Shananan sanoi, että vakautta Aasiassa uhkaavat muun muassa Taiwania ja Etelä-Kiinan merta koskevat kysymykset. Hänen mukaansa alueella on toimijoita, jotka syyllistyvät painostukseen muun muassa rakentamalla saaria,varustamalla kiisteltyjä alueita kehittyneillä aseilla sekä varastamalla siviili- ja sotialsteknologiaa.

Shananan ei maininnut mitään maata nimeltä, mutta Yhdysvallat on esittänyt aiemmin vastaavia syytöksiä Kiinaa kohtaan sen toiminnasta Etelä-Kiinan merellä. Useat maat kiistelevät alueiden hallinnasta Etelä-Kiinan merellä. Kiina pitää merta omana alueenaan ja Taiwania maakuntanaan.

Shananan jatkoi, ettei Yhdysvallat voi kääntää katsettaan pois, kun maat käyttävät ystävällismielistä retoriikkaa kääntääkseen huomion pois vihamielisistä teoista. Washingtonilla on Intian–Tyynenmeren alueella laajempi ja syvempi liittolaisten ja kumppanien verkosto kuin Kiinalla, Shananan sanoi uutiskanava CNN:n mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

Shanananin puheen jälkeen Kiinan armeijan edustaja Shao Yuanming sanoi toimittajille, etteivät Yhdysvaltain toimet Taiwanissa ja Etelä-Kiinan merellä edistä rauhaa. Hänen mukaansa Kiinan armeija suojelee maan suvereenisuutta hinnalla millä hyvänsä, jos joku yrittää erottaa Taiwanin Kiinasta.