1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Donald Trump

Trumpilla uusia neuvoja Britannialle brexitin suhteen: ”Sopimukseton ero, jos EU ei anna, mitä britit haluavat”

Trumpin mielestä Britannian seuraavan pääministerin tulisi kieltäytyä maksamasta unionille eroamismaksua brexitin vuoksi.

Donald Trump
Donald Trump
Donald TrumpJim Lo Scalzo / AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump neuvoo Britanniaa jättämään Euroopan unionin ilman sopimusta, mikäli EU ei anna Britannialle sitä, mitä maa vaatii.

Maanantaina Britanniaan valtiovierailulle suuntaava Trump sanoo Sunday Timesin (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa, että brexitin keulahahmon Nigel Faragen pitäisi mennä Brysseliin neuvottelemaan brexitistä. Mikäli EU torjuu Britannian vaatimukset, kannattaisi maan lähteä Trumpin mukaan kävelemään neuvotteluista ilman sopimusta.

Lisäksi presidentti on sitä mieltä, että Britannian seuraavan pääministerin tulisi kieltäytyä maksamasta unionille eroamismaksua brexitin vuoksi.

Trump kommentoi brittien sisäpolitiikkaa jo Sunday Timesin julkaiseman haastattelun ensimmäisessä osiossa, joka julkaistiin lauantaina. Siinä Trump arvioi, että brexit-mielisestä entisestä ulkoministeristä Boris Johnsonista tulisi hyvä pääministeri, kun Theresa May jättää tehtävän 7. kesäkuuta.

 Boris Johnsonauton ovensuussa.
Boris JohnsonFacundo Arrizabalaga / EPA

Trump myös kertoi, että Britannian konservatiivipuolueen 12 johtajaehdokkaasta useat ovat pyytäneet häneltä tukea. Presidentti ei kertonut, ketkä tukea ovat pyytäneet.

Mayta Trump arvosteli siitä, että tämä oli antanut EU:n pitää kaikki kortit neuvoteltaessa Britannian eroamisesta unionista.

”Trump ei valitse pääministeriämme”

Lukuista brittipoliitikot ovat arvostelleet Trumpin puuttumista Britannian sisäpolitiikkaan. Alahuoneen johtaja, konservatiivi Mel Stride muistutti, että vaikka Trumpilla on oikeus mielipiteisiinsä, hän ei ole valitsemassa Britannian uutta pääministeriä.

Myös työväenpuolueen johtajalla Jeremy Corbynilla oli vaikeuksia sulatella Trumpin kommentteja.

– Presidentti Trumpin yritys valita Britannialle seuraavaa pääministeriä on täysin sopimatonta puuttumista maamme demokratiaan, Corbyn latasi.

Lontoon pormestari Sadiq Khan kuvaili Observerin julkaisemassa kirjoituksessa (siirryt toiseen palveluun) Trumpin puuttumista konservatiivipuolueen johtajakisaan häpeälliseksi.

Trumpin pitkäaikaisena kiistakumppanina tunnettu Khan rinnasti kirjoituksessaan Trumpin 1900-luvun fasistijohtajiin.

Khanin mielestä Trumpille ei pitäisi levittää punaista mattoa, kun hän levittää äärioikeistolaisia arvoja ja uhkaa demokraattista järjestelmää.

Lisää aiheesta:

Britannian-vierailuun valmistautuva Trump kehuu Boris Johnsonia – Meghan Marklen "häijyys" yllätti, mutta Trump uskoo häneen

Sadiq Khan: It’s un-British to roll out the red carpet for Donald Trump (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters, AP, STT

Lue seuraavaksi