Kiinan puolustusministeri puolusteli maan hallinnon toimia Tiananmenin verilöylyssä

Ministerin kommentointia Tiananmenin tapahtumista voidaan pitää poikkeuksellisena, sillä aihe on vaiettu tabu Kiinassa.

Kiina
Wei Fengh
Kiinan puolustusministeri Wei Fenghe osallistui turvallisuuskonfrenssiin Singaporessa sunnuntaina. Roslan Rahman / AFP

Kiinan puolustusministeri Wei Fenghe on puolustellut maan hallinnon toimia Tiananmenin aukiolla vuonna 1989.

Alueellisessa turvallisuuskonferenssissa Singaporessa puhunut ministeri ilmoitti, että silloinen hallinto toimi oikein määrätessään sotilaat hajottamaan mielenosoituksia Tiananmenilla eli Taivaallisen rauhan aukiolla Pekingissä.

– Selkkauksessa oli kyse poliittisesta turbulenssista ja keskushallinto ryhtyi toimiin lopettaakseen turbulenssin, sanoi Fenghe.

Ministerin kommentointia Tiananmenin tapahtumista voidaan pitää poikkeuksellisena, sillä aihe on vaiettu tabu Kiinassa. Esimerkiksi internetistä sensuroidaan järjestelmällisesti mitkä tahansa viittaukset Tiananmenin aukion tapahtumiin.

Satoja tai tuhansia ihmisiä kuoli, kun kommunistipuolue lähetti armeijan hajottamaan mielenosoitukset Tiananmenilla Pekingissä 3.–4. kesäkuuta 1989. Eräiden arvioiden mukaan kuolonuhreja oli jopa noin 3 000.

”Sotilaallista voimakäyttöä ei voi sulkea pois Taiwan-kysymyksessä”

Fenghe ilmoitti puheessaan lisäksi, ettei Kiina sulje pois voimankäyttöä yhtenä mahdollisuutena Taiwanin yhdistämisessä Manner-Kiinaan.

Puolustusministeri varoitti aliarvioimasta Kiinan armeijan tahdonvoimaa. Hänen mukaansa Kiina pyrkii kaikin keinoin rauhanomaiseen yhdistymiseen, mutta ei voi luvata sotilaallisen voiman poissulkemista.

Yhdysvaltain virkaatekevä puolustusministeri Patrick Shanahan oli lauantain puheessaan Singaporessa varoittanut Kiinaa nakertamasta naapuriensa itsemääräämisoikeutta.

Kiina katsoo Taiwanin kuuluvan itselleen. Saari on ollut vuodesta 1949 saakka Kiinan sisällissodan hävinneen osapuolen hallussa.

Lue lisää:

Kiina kiristää otettaan ihmisoikeusaktivisteista Tiananmenin verilöylyn 30-vuotispäivän lähestyessä

Kiinan ja USA:n kauppasota kiihtyy – sanasota yltyi syyttelyksi Etelä-Kiinan meren politiikasta

Lähteet: Reuters, STT, AFP AO