Saksan demarijohtaja eroaa – huoli hallituksen kohtalosta kasvaa

Syynä eroon on sosiaalidemokraattisen puolueen murskatappio eurovaaleissa.

Saksa
Andrea Nahles
Andrea Nahles ehti johtaa puoluettaan vain reilun vuoden ajan.John Macdougall / AFP

Saksan sosiaalidemokraatisen puolueen puheenjohtaja Andrea Nahles eroaa eurovaalien rökäletappion vuoksi. Entinen mahtipuolue sai vaaleissa vain 15,8 prosentin äänisaaliin.

Eurovaalien suurin voittaja oli vihreät, joka melkein kaksinkertaisti ääniosuutensa 20,5 prosenttiin. Puolue nousi sosiaalidemokraattien ohi toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

Vaalitulos oli sokki Saksan hallitukselle, joka koostuu sosiaalidemokraateista sekä CDU:n ja Baijerin CSU:n muodostamasta liitosta. Puolueet ovat johtaneet käytännössä Saksaa koko sodan jälkeisen ajan.

Jos hallitus muodostettaisiin nyt eurovaalituloksen perusteella, puolueilla ei olisi enemmistöä.

Angela Merkelin CDU-puolueen ja demareiden kumppanuus on ollut nykyisen hallituksen alusta asti heikolla pohjalla. Sosiaalidemokraatit olivat vaarassa joutua oppositioon edellisten parlamenttivaalien jälkeen, mutta solmivat vastentahtoisen liiton CDU:n kanssa.

Hallitus on heikoissa kantimissa eurovaalien jälkeen, ja Nahlesin ero syöksee sitä kohti hallituskriisiä. Sunnuntaina Merkel kuitenkin vakuutti, ettei Saksan hallitus hajoa.

Lue myös:

Analyysi: Tubettaja sai Saksan suurimman puolueen puheenjohtajan pois tolaltaan – hallitus horjuu surkean eurovaalituloksen jälkeen

Eurooppalaiset äänestivät vilkkaimmin 20 vuoteen – katso täältä eri maiden tuloksia

Ovensuukyselyt povaavat Saksan vihreille suurvoittoa ja hallituspuolueille rökäletappiota

Saksassa sopu uudesta hallituksesta – sosiaalidemokraattien Schulz ulkoministeriksi

Lähteet: AFP, Reuters