1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

Kurdit vapauttavat satoja naisia ja lapsia al-Holin leiriltä – ruuhkaisella leirillä on myös suomalaisia

Kaikki pois leiriltä pääsevät ovat syyrialaisia.

Syyria
Nainen kantaa lasta Al-Holin leirillä 18. huhtikuuta
Nainen kantaa lasta al-Holin leirillä 18. huhtikuuta otetussa kuvassa.Delil Souleiman / AFP

Kurdit aikovat vapauttaa 800 naista ja lasta Syyriassa sijaitsevalta al-Holin leiriltä maanantaina. Vapautettavien joukossa on myös jihadistien sukulaisia, jotka lähtevät leiriltä sukulaistensa luokse.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun täpötäydestä leiristä vapautetaan ihmisiä näin suurena ryhmänä.

Vapautuksia on tarkoitus jatkaa niin, että seuraava ryhmä ihmisiä pääsee leiriltä id al-fitr -juhlapäivänä, jota vietetään muslimien pyhän kuukauden ramadanin loppumisen kunniaksi.

– Kaikki vapautettavat eivät ole Isis-taistelijoiden sukulaisia. Joukossa on myös sotaa paenneita, tähdensi kurdien hallinnon edustaja Abd al-Mehbach.

Al-Holissa on liki 74 000 ihmistä, heidän joukossaan noin 12 000 ulkomaalaista. Leirillä on myös kymmeniä suomalaisia naisia ja lapsia.

Yle Uutisten toimittaja Antti Kuronen kävi toukokuussa al-Holin leirillä ja raportoi leirillä olevista suomalaisnaisista ja heidän lapsistaan.

Lisää aiheesta:

Millaiset ovat olot Isis-leirillä Syyriassa? Mikä on Suomen kansalaisten tilanne? Paikalla käynyt Ylen toimittaja Antti Kuronen vastasi yleisön kysymyksiin

Isis-leirin naiset Ylelle: Kaksi suomalaista miestä on Isis-vankeina Syyriassa, toinen matkusti maahan teini-iässä perheensä kanssa Miten 33 suomalaislasta pelastetaan Isis-leiriltä? Viranomaiset selvittävät nyt vaikeaa kysymystä, joka voi kaatua uuden hallituksen syliin

Suomalaisäidit haluavat pois vaarallisesta ja likaisesta Isis-leiristä – Lapsia on kuollut vaikeissa oloissa

Suomalaiset Isis-naiset kertovat poikkeuksellisessa haastattelussa elämästään Syyriassa: "Lapset ovat kaikki, mitä minulla on"

Yle Isis-leirillä Syyriassa: Leirillä on jopa 44 suomalaista, kertovat suomalaisnaiset videolla – "Haluamme takaisin Suomeen"

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi