1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Boeing 737 MAX

Taas uusi takaisku Boeingille – Max-koneissa saattaa olla viallisia osia

Viallisesti valmistettuja osia arvellaan olevan yhteensä yli 300 Boeingin koneessa.

Boeing 737 MAX
Southwest-yhtiön lentokiellossa edelleen olevia Boeing 737 MAX8 -koneita pysäköitynä Victorvillen lentoasemalla Kaliforniassa.
Southwest-yhtiön lentokiellossa edelleen olevia Boeing 737 MAX8 -koneita pysäköitynä Victorvillen lentoasemalla Kaliforniassa.Mark Ralston / AFP

Lentokonevalmistaja Boeingin ongelmille ei näy loppua. Yhdysvaltain ilmailuviranomainen FAA kertoo, että joissakin Boeingin 737 Max-koneissa sekä tätä mallia vanhemmissa 737-koneissa saattaa olla viallisia osia, jotka on korvattava pikaisesti uusilla.

Viallisesti valmistetut osat on FAA:n mukaan koneen siivessä olevassa etureunasolakossa, joka lisää koneen nostovoimaa noustessa ja laskeutuessa.

Viallisia osia olisi maailmanlaajuisesti 179:ssä Max-koneessa ja 133:ssa NG-koneessa.

FAA toteaa, että viallinen osa saattaisi pettäessään vaurioittaa lentokonetta lennon aikana, mutta se ei aiheuttaisi koneen täydellistä hallinnan menetystä.

Vialliset osat on korvattava uusilla kymmenen päivän sisällä, mutta koneilla on lupa lentää kyseisen aikaraamin sisällä ennen viallisten osien korjaamista. Boeing kertoo, että saatuaan uudet korvattavat osat, niiden asentaminen koneisiin kestää muutaman päivän.

Max-koneet asetettiin lentokieltoon maaliskuussa sen jälkeen, kun konetyypillä tapahtui lyhyen ajan kuluessa kaksi tuhoisaa lentoturmaa, toinen Indonesiassa ja toinen Etiopiassa. Syyksi on epäilty sakkauksenestojärjestelmän vikaa. Onnettomuuksissa kuoli yhteensä 346 ihmistä.

Molemmissa tapauksissa sakkauksenestojärjestelmän anturi antoi väärää tietoa ja laukaisi automaattisen järjestelmän kääntämään koneen nokkaa alaspäin. Lentäjät eivät pystyneet tätä estämään, vaikka toimivat täysin ohjeiden mukaisesti.

Boeing on tehnyt turmien jälkeen ohjelmistopäivityksiä Max-koneiden lennonohjausjärjestelmälle ja odottaa parhaillaan niille FAA:n hyväksyntää.

Lisää aiheesta:

Boeing says some of its 737 Max planes may have defective parts (siirryt toiseen palveluun)

CNN: Ethiopian Airlinesin lentokoneturmassa kuolleen miehen leski haastaa Boeingin oikeuteen

WSJ: Boeing 737 MAX -koneen virallinen turvallisuusarvio tukeutui Boeingin omiin arvioihin

Lähteet: Reuters