Kim Jong-unin luottomies ei joutunutkaan pakkotyöhön Trump-huippukokouksen epäonnistumisen takia – nähty konsertissa johtajan rinnalla

Etelä-Korean media kertoi aiemmin, että useita pohjoiskorealaisia virkamiehiä olisi teloitettu ja laitettu työleireille.

Pohjois-Korea
Kim Jong Cho, Donald Trump  ja Mike Pompeo Kesäkuussa 2018.
Pohjois-Korean neuvottelija Kim Jong-chol (vas.) vieraili Yhdysvalloissa kesäkuussa 2018. Hän tapasi tuolloin Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon (kesk.) ja presidentti Donald Trumpin.AOP

Pohjoiskorealainen huippuvirkamies, jonka luultiin joutuneen rangaistusleirille, onkin nähty virallisessa tilaisuudessa johtaja Kim Jong-unin seurassa.

Eteläkorealainen Chosun Ilbo -lehti uutisoi perjantaina, että keskeisessä tehtävässä Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean huippukokouksessa toiminut Kim Jong-chol olisi lähetetty lähetetty pakkotyö- ja uudelleenkoulutusleirille.

Pohjois-Korean valtion uutistoimisto KCNA kuitenkin raportoi maanantaiaamuna, että Kim Jong-chol on nähty sunnuntaina Kim Jong-unin ja muiden korkeiden virkamiesten seurueessa. Pohjois-Korean johtaja ja hänen vaimonsa Ri Sol-ju osallistuivat virkamiesten kanssa Pohjois-Korean armeijan upseerien vaimojen musiikkiesitykseen.

Kim Jong-chol on ollut Pohjois-Korean pääneuvottelija maan ydinohjelmaa koskevissa neuvotteluissa. Hän toimi Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon neuvottelukumppanina ennen helmikuussa Vietnamin Hanoissa järjestettyä Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean huippukokousta.

Kokouksessa Yhdysvallat ja Pohjois-Korea neuvottelivat Pohjois-Korean ydinaseriisunnasta ja talouspakotteiden poistosta.

Huippukokous päättyi tuloksettomana, ja Etelä-Korean media kertoi Pohjois-Korean hallinnon teloittaneen ja määränneen pakkotyöhön kokoukseen osallistuneita korkea-arvoisia virkamiehiä.

Etelä-Korean media on uutisoinut välillä vääriä tietoja Pohjois-Korean valtaeliitistä. Tiedonhankintaa vaikeuttaa se, että Pohjois-Korean hallinto säätelee tarkasti tiedonvälitystä.

Lisää aiheesta:

Lehti: Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un aloitti puhdistukset epäonnistuneen huippukokouksen jälkeen – virkamiehiä teloitettu ja lähetetty leireille

Lähteet: AP, Reuters