Sudanin mielenosoituksissa jo 30 kuollutta – armeija hajotti kauan jatkuneen mielenosoituksen väkivalloin

Sudanin poliittisissa levottomuuksissa näyttää tapahtuneen käännekohta juuri ennen ramadanin päättymistä.

Sudan
Sudanilaiset osoittavat mieltään Khartoumissa.
Väliaikaista sotilasneuvostoa kannattavat mielenosoittajat huusivat iskulauseita Khartumissa 31. toukokuuta. Arkistokuva.Ashraf Shazly / AFP

Sudanin pääkaupungissa Khartumissa jo 30 ihmistä on kuollut, kun armeija on hajottanut viikkojen ajan jatkuneen mielenosoituksen puolustusministeriön edustalla.

Sudanin armeija alkoi aamulla ampua puolustusministeriön edustalla mieltä osoittavaan väkijoukkoon, mielenosoittajat kertoivat. Armeija ampui mielenosoittajia kohti myös kyynelkaasua. Sotilaiden sanotaan avanneen tulen Sudania väliaikaisesti hallitsevan armeijan neuvoston käskystä.

Mielenosoittajia lähellä olevan Sudanin lääkärien yhdistyksen mukaan armeijan rynnäkössä on kuolonuhrien lisäksi useita haavoittuneita.

Yhdistys vetoaa Kansainväliseen punaiseen ristiin ja muihin avustusjärjestöihin, jotta ne auttaisivat haavoittuneita. Yhdistyksen mukaan armeija on jahdannut mielenosoittajia myös yhdessä sairaalassa ja estänyt heidän pääsynsä toiseen.

Mielenosoituksen johtajien mukaan armeija on häätänyt mielenosoittajat ministeriön edustalta.

Armeija kiistää hajottaneensa mielenosoituksen. Tulituksesta ovat kertoneet mielenosoittajien lisäksi myös silminnäkijät. Myös muun muassa uutistoimisto AFP:n kirjeenvaihtaja ja Britannian suurlähettiläs kertovat kuulleensa tulitusta. Uutiskanava Al Jazeera (siirryt toiseen palveluun) välitti aamulla suoraa videokuvaa, jossa näkyi kadulla juoksevia sotilaita ja kuului kiivasta tulitusta.

Oppositio kehottaa kansalaistottelemattomuuteen

Tuhannet nuoret sudanilaiset ovat osoittaneet mieltään puolustusministeriön luona jo noin kahden kuukauden ajan.

Huhtikuun alussa armeija pakotti 30 vuotta hallinneen presidentti Omar al-Bashirin eroamaan. Vallan otti väliaikaisesti sotilasneuvosto.

Mielenosoittajat ovat kuitenkin vaatineet, että valta luovutetaan siviileille myös siirtymäkauden ajaksi.

Mielenosoittajat ja Sudanin sotilasjohtajat eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen siitä, miten väliaikaishallinto järjestetään.

Maanantain väkivaltaisuuksien jälkeen opposition ja mielenosoittajien yhteistyöryhmä ilmoitti katkaisevansa kaiken yhteydenpidon ja neuvottelut maata hallitsevan armeijan väliaikaisneuvoston kanssa.

Mielenosoitusten johto kehottaa nyt sudanilaisia täydelliseen kansalaistottelemattomuuteen sotilasneuvoston syrjäyttämiseksi. Eri puolilla Sudania on puhjennut mielenosoituksia vastalauseena Khartumin väkivaltaisuuksille, uutistoimisto AFP kertoo.

Lisää aiheesta:

Yle Sudanissa: Naisille presidentin ero ei riitä – seuraavaksi he haluavat murskata miesten ylivallan

Lähteet: Reuters, AP, AFP