Yhdysvalloissa raskaana oleville jaetaan ristiriitaista tietoa – kannabista käytetään yhä enenevässä määrin raskauspahoinvointiin

Päihdyttävän aineen on havaittu vaikuttavan muun muassa sikiön hermostokehitykseen, mutta moni odottaja hakee aineesta apua raskauspahoinvoinnin ehkäisyyn ja stressiin.

kannabis
Naisen pää peittynyt kannabiksen savuun.
AOP

Yhdysvalloissa raskaana olevien naisten kannabiksen käyttö on yleistynyt, kertoi Medical News Today -sivusto (siirryt toiseen palveluun) tammikuussa. Useat naiset käyttävät ainetta raskauspahoinvoinnin helpottamiseen.

Amerikkalaisyliopiston tutkimus (siirryt toiseen palveluun) kartoitti Kaliforniassa vuosina 2009–2016 kannabiksen käytöstä raportoineita tai positiivisen tuloksen testissä antaneita raskaana olevia naisia. Heidän prosenttiosuutensa liki tuplaantui neljästä seitsemään. Tutkijat olettavat luvun olevan todellisuudessa vieläkin korkeampi.

Kalifornian osavaltio on laillistanut kannabiksen viihdekäytön viime vuoden alussa.

– Olisin voinut valita lääkkeet ja päätyä lopulta sairaalaan, mutta valitsin kannabiksen, kertoo eräs ahdistuksesta kärsinyt ja raskaana ollessaan kannabista käyttänyt armeijan veteraani Vox-sivustolle (siirryt toiseen palveluun).

Esimerkiksi vuoden 2013 julkaistun Yhdysvaltain terveysviraston mukaan kannabiksen käyttö aiheutti sikiölle yli kaksi kertaa suuremman riskin kuolla kohtuun. Vuonna 2017 julkaistun artikkelin (siirryt toiseen palveluun) mukaan kannabis altistaa sikiön alikasvulle, ennenaikaisille synnytykselle ja lapsen myöhemmille hermosto-ongelmille.

Yhteensä 32 osavaltiossa kannabiksen käyttö lääkkeenä on sallittua, 10 osavaltiossa ja Yhdysvaltojen pääkaupungissa viihdekäyttö on sallittua.

Tutkimusta ei tarpeeksi

Lääkärit ovat viime vuonna alkaneet lisääntyvästi varoitella useissa kannabiksen olevan edelleen sopimatonta odottaville naisille.

– Naisille tulisi kertoa siitä, että ei ole hyvä idea käyttää kannabista raskauden aikana, sanoo asiasta kirjoittanut Stanfordin tutkija Seth Ammerman Los Angeles Times (siirryt toiseen palveluun) -lehdelle. Myöskään aineen käyttöä imettämisen aikana ei suositella.

Ammerman oli mukana ryhmässä, joka viime elokuussa julkaisi raportin, jossa kannabiksen todettiin vaikuttavan lapsen kasvuun sikiöaikana sekä myöhempään kehitykseen.

Ilmeisesti kannabiksen käytöstä raskauden ja imetyksen aikana liikkuu ristiriitaista tietoa tai siihen vaikuttaa sallivammaksi muuttunut yleinen suhtautuminen kannabikseen.

Yhdysvaltain kansallinen huumeiden väärinkäyttöä tutkiva laitos National Institute on Drug Abuse (NIDA) on myöntänyt (siirryt toiseen palveluun), että kannabiksen haitoista raskauden ja imetyksen aikana ei ole riittävästi tietoa. Lisätietoa kaivataan myös raskaana olevien käyttäjien määristä.

Medical News Todayn mukaan aineen tutkiminen raskauden aikana on hankala asia. Esimerkiksi olisi epäeettistä tehdä tutkimusta altistamalla raskaana olevia ja kehittyviä sikiöitä kannabikselle.

Viraston mukaan viitteitä on siitä, että noin 20 prosenttia 24-vuotiaista ja sitä nuoremmista naisista on käyttänyt kannabista raskaana ollessaan.

Suomi painottaa haittoja

Suomen sosiaali- ja terveysministeriön alainen Terveyden ja hyvinvoinninlaitos mainitsee kannabiksen käytöstä raskauden aikana pelkästään aineen haittavaikutuksista. Kannabiksen käyttö ja hallussapito on rangaistavaa Suomessa.

THL:n mukaan kannabinoidit läpäisevät istukan ja kertyvät sikiöön. Lisäksi on viitteitä siitä, että kannabista käyttäneiden äitien lasten syntymäpaino ja -pituus sekä pään ympärysmitta ovat normaalia alhaisemmat.

Myös raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana kannabista käyttäneiden äitien lapset ovat olleet koulumenestykseltään kontrolliryhmiä heikompia, joskin erot kannabista käyttämättömien äitien lapsiin verrattuna kaventuvat myöhemmällä iällä.

Raskauden aikainen kannabiksen käyttö lisää myös joidenkin lapsuusajan syöpien kehittymisen riskiä, kertoo THL.

Esimerkiksi Helsingin Uudenmaan Sairaanhoitopiirin (siirryt toiseen palveluun) sivuilla todetaan, että kannabiksen käyttö lisää tupakoinnin tavoin selvästi sikiökuoleman riskiä. HUSin alla toimii Naistenklinikka eli Helsingin yliopistollisen keskussairaalan naistentauteja ja synnytyksiä hoitava sairaala.

Vau.fi-sivusto (siirryt toiseen palveluun) kertoi vuonna 2016, että myös Suomessa osa odottavista äideistä on lääkinnyt raskauspahoinvointia kannabista polttamalla.

Ylen tänä keväänä tekemän kyselyn mukaan eduskuntapuolueista vain vihreät lieventäisi kantaa niin, että käyttö ei olisi enää rangaistavaa. Tällä hetkellä 42 prosenttia suomalaisista ajattelee, ettei kannabiksen käyttämisestä pitäisi rangaista.

THL:n mukaan suomalaisten kannabis-kokeilut (siirryt toiseen palveluun) ovat lisääntyneet viime vuosina eniten verrattuna muihin huume-kokeiluihin.

Lue myös:

Vihreä aalto etenee maailmalla, mutta milloin kannabis laillistetaan Suomessa? Näin vastaavat puolueet

Jo joka neljäs suomalainen on käyttänyt huumeita – Näin päihdeasenteet ovat vuosien varrella muuttuneet

Luxemburg aikoo laillistaa kannabiksen ensimmäisenä EU-maana

Kannabisosakkeet ovat saaneet kansainväliset sijoittajat ekstaasiin, mutta kestääkö huuma?

Toisena maana maailmassa: Kanada laillisti kannabiksen kaiken käytön