Donald Trump toivoo Britannian valtiovierailulta kuninkaallista loistetta – protestoijat yrittävät kampittaa pääministerikisaan sekaantuvaa presidenttiä

Donald Trump aloittaa tänään valtiovierailun tuuliajolla olevassa brexit-Britanniassa.

Britannian politiikka
Trump saapuu Lontooseen
Trump saapuu Lontooseen

LontooTänään Britanniaan saapuvaa Donald Trumpia odottaa ikävä yllätys. Viime kesän vierailulta tuttu jättimäinen Trumpia vauvana esittävä ilmapallo on jälleen saanut luvan nousta Lontoon taivaalle.

Vastassa ovat myös viime kesän visiitiltä tutut mielenosoitukset. Jopa 250 000 ihmisen odotetaan osallistuvan tiistaina Trumpin vastaiseen protestiin.

Trumpin vastustajat Britanniassa eivät säästele sanojaan ensimmäisen virallisen valtiovierailun alla.

Lontoon pormestari Sadiq Khan kuvaili Trumpin vastaanottamisen olevan epäbrittiläistä ja vertasi Observer-lehden artikkelissaan (siirryt toiseen palveluun) Yhdysvaltain presidenttiä 30-luvun fasisteihin.

Oppositiojohtaja Jeremy Corbyn kieltäytyi illalliskutsusta (siirryt toiseen palveluun). Hänen mielestään Britannian ei pitäisi antaa kunnianosoituksia presidentille, joka käyttää rasismia ja naisvihaa tihkuvaa kieltä.

'Donald Trump Baby Blimp' - pallo Lontoossa.
Viime vuoden heinäkuulta tuttu Trump -vauva on saanut jälleen lentoluvan. Andy Rain / EPA

Kuninkaallinen huomio hivelee Trumpia

Protestit varmaankin kismittävät herkkähipiäisenä tunnettua Trumpia. Mutta vain hetken, sillä haavoihin on luvassa kuninkaallista balsamia.

Kunnianosoituksista nauttivaa Trumpia hivelee se, että maanantaina kuningatar (siirryt toiseen palveluun)Elisabet ottaa hänet virallisesti vastaan (siirryt toiseen palveluun) tykinjyräysten säestämänä.

Mukana ovat Trumpin aikuiset lapset, mikä sopii omaa dynastiaansa rakentavalle presidentille paremmin kuin hyvin. Brittikuninkaallisia rakastava yhdysvaltalaisyleisö näkee Trumpin presidentin toivomassa valossa.

Kuninkaallisen tason PR:ää ei voi rahalla ostaa. Se syrjäyttää varmasti protestien tuoman harmin yhdysvaltalaisjohtajan mielessä.

Trump tuo tukea johtaville brexitööreille

Donald Trump ehti rikkoa valtiovierailujen käytäntöä jo ennen maahan saapumistaan. Hän kehui EU-eromaakareita (siirryt toiseen palveluun)Boris Johnsonia ja (siirryt toiseen palveluun)Nigel Faragea "hyviksi tyypeiksi" (siirryt toiseen palveluun), vaikka vierailumaan poliittisiin kiistoihin ei ole tapana ottaa kantaa.

Johnson sai presidentiltä myös suosituksen Britannian seuraavaksi pääministeriksi. Trumpin mukaan Johnson olisi "loistava valinta" (siirryt toiseen palveluun)konservatiivipuolueen ja Britannian johtajaksi.

Trumpilla, Johnsonilla ja Faragella onkin jotain yhteistä.

Britannian entinen ulkoministeri Boris Johnson on keskellä oikeusvyyhtiä (siirryt toiseen palveluun), jossa häntä syytetään brittikansalle valehtelusta EU-erokampanjan aikana. Faragen Vote Leave -kampanja rikkoi lakia (siirryt toiseen palveluun) käyttäessään liikaa rahaa kampanjointiin vuoden 2016 EU-jäsenyysäänestyksen alla.

Trump puolestaan on ollut erikoissyyttäjän syynissä Venäjä-kytkösepäilyjen tiimoilta.

Donald Trump ja Nigel Farage yhteiskuvassa 12. marraskuuta 2016 Trump Tower:issa.
Nigel Farage sai ensimmäisenä brittipoliitikkona kutsun Donald Trumpin juttusille vuonna 2016. “Britannian täytyy erota EU:sta ilman sopimusta ja lähettää Farage neuvottelemaan”, sanoo Trump nyt. AOP

Britanniaa viedään brexitin jälkeisessä erityissuhteessa

Britanniassa kaikki eivät suinkaan liity Trumpin vastaiseen kuoroon. Monen mielestä Britannian ja Yhdysvaltojen erityissuhdetta täytyy vaalia etenkin nyt, kun Britannia on eromassa tärkeimmästä kauppakumppanistaan EU:sta.

EU-eroa vaatineet toivovat Yhdysvaltojen kanssa käytävästä kaupasta tilkettä brexitin tuomaan taloudelliseen takapakkiin. Asiantuntijoiden mielestä Atlantin ylittävästä kaupasta ei EU-kaupan korvaajaksi ole.

Omat riskinsä tuo myös kahdenvälisen kauppakumppanuuden epäsuhta.

Britanniassa moni pelkää, että Yhdysvallat vaatisi isomman oikeudella elintarvikesääntelyn muuttamista jenkkimallin mukaiseksi vapaakauppasopimuksen ehtona. Tämä toisi Britannian markkinoille esimerkiksi klooripuhdistetun kananlihan.

Yhdysvaltain Lontoon suurlähettiläs Woody Johnson muistutti valtiovierailun alla (siirryt toiseen palveluun) myös yhdysvaltalaisyritysten halukkuudesta Britannian julkisen terveydenhuollon palvelujen tuottajiksi.

Theresa May ja Donald Trump
Presidentti Donald Trump ja erostaan vastikään ilmoittanut pääministeri Theresa May tapasivat Valkoisessa talossa tammikuussa 2017. Olivier Doulier / EPA

Donaldin seikkailu johtajattomassa maassa

Donald Trump saapuu Britanniaan, jossa pääministeri Theresa May on jo ilmoittanut erostaan.

Virallinen eropäivä konservatiivipuolueen johdosta on perjantaina. Ensi viikolla konservatiivien puheenjohtajapeli eli samalla pääministerikisa käynnistyy toden teolla.

Theresa May jatkaa pääministerinä uuden konservatiivijohtajan valintaan saakka, mutta käytännössä Britannia on kuitenkin vailla johtajaa jo nyt. Valta haihtui Mayn käsistä eroilmoituksen myötä.

Brexit-päätöksen jälkimainingeissa ajelehtivan Britannian ruorissa ei ole kapteenia, joten Trumpin valtiovierailulta ei voi odottaa merkittäviä uusia avauksia.

Donald Trumpille se tuo ennen kaikkea mahdollisuuden paistatella valtiovierailun loisteessa. EU-eron toteuttamistehtävässään epäonnistunut May saattaisi jo mieluummin vetäytyä varjoihin.

Trumpin kestitseminen pääministeriyden viime metreillä lienee Maylle pelkästään katkera, ei edes katkeransuloinen paikka juhlamenoista huolimatta.

Lue myös:

Analyysi: Theresa Mayn seuraaja voi viedä brexit-Britannian lamaantumisesta täyteen kaaokseen

Britannian-vierailuun valmistautuva Trump kehuu Boris Johnsonia – Meghan Marklen "häijyys" yllätti, mutta Trump uskoo häneen