1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Perämeri

Birdlife: Perämeren rannikolla riehunut myrsky tuhonnut uhanalaisten lintujen pesiä – osa voi aloittaa jo syysmuuton

Perämeren ranta-alueet ovat erityisen alttiita sään ääri-ilmiöille.

Tukkasotka Kuva: AOP

Perjantaina etenkin Perämeren rannikkoalueita koetellut myrsky sattui lintujen pesinnän kannalta huonoon aikaan. Merivesi nousi perjantaina yli metrin keskiarvon yläpuolelle ja vei lintujen pesiä ja munia mukanaan.

Birdlife Suomen mukaan myrsky on todennäköisesti tuhonnut esimerkiksi erittäin uhanalaisen etelänsuosirrin pesät sekä voinut olla kohtalokas myös Perämeren rantaniityillä pesiville kahlaajille ja vesilinnuille, joilla on meneillään haudontavaihe.

Birdlife kertoo, että etelänsuosirrin kanta on juuri saatu hienoiseen kasvuun aktiivisten hoitotoimien ansiosta, mutta myrskytuhojen yleistyminen uhkaa tehdä työn tyhjäksi.

Osa linnuista voi nyt lähteä jo syysmuutolle

Jotkut lajit, kuten tukkasotka, voivat tehdä uusintapesyeen. Sen onnistumistodennäköisyys ja koko on kuitenkin aina ensipesyettä pienempi.

Birdlifen mukaan useimmat kahlaajat eivät kuitenkaan enää ehdi pesiä uudelleen, vaan lähtevät syysmuutolle.

Suomen tärkeimmät lintukosteikot, kuten Liminganlahti sekä Hailuodon ja Siikajoen lintuvedet sijaitsevat Perämeren alueella. Nämä alueet ovat kuitenkin erittäin alttiita erilaisille sään ääri-ilmiöille, etenkin kovan lännenpuoleisen tuulen ja syvän matalapaineen aiheuttamalle vedennousulle.