Hallitus lupaa ammatilliseen koulutukseen 235 miljoonaa euroa: "Ensimmäisenä palkkaamme lisää opettajia"

Rinteen hallitus aikoo lisätä opettajien ja lähiopetuksen määrää ammatillisessa koulutuksessa.

ammatillinen koulutus
Kokkiopiskelija pesee astioita ammattikoulun harjoittelukeittiössä.
Toisen asteen ammattiopistojen leikkaukset ovat näkyneet opetuksen tasossa. Esimerkiksi kokkiopiskelijoita on työssäoppimisjaksolla pistetty siivoamaan, sillä työnantajilla ei ole ollut resursseja opettaa opiskelijoille perusasioita. Tähän hallitus aikoo nyt puuttua.Katarina Lind / Yle

Ammatilliselta koulutukselta leikatut miljoonat saavat viimein paikkauksia, kertoo SDP:n hallitusohjelmaneuvottelija Jukka Gustafsson.

235 miljoonan euron kokonaissumma jakaantuu viidelle vuodelle. Raha menee suoraan ammatillisen koulutuksen järjestäjille, esimerkiksi Tampereella Tredulle ja pääkaupunkiseudulla Stadin ammattiopistolle.

– Ensimmäisenä palkkaamme lisää opettajia. Aikanaan lasketutin, paljonko tuhannen opettajan palkkaaminen maksaisi. 74 miljoonalla eurolla saisi sen tuhat opettajaa, joten voimme jopa ylittää irtisanottujen opettajien määrän, Gustafsson kertoo.

Kahden viime hallituksen tekemien ammatillisen koulutuksen yli 300 miljoonan euron leikkaukset ovat johtaneet 1 600 opettajan irtisanomisiin.

Leikkaukset ovat osuneet myös lähiopetustuntien määriin. Esimerkiksi Tampereen seudun ammattiopisto Tredussa lähiopetustunteja on vähennetty kolmannes.

Nyt SDP:n Antti Rinteen hallitus aikoo lisätä lähiopetusta ja tuoda ammatilliseen koulutukseen säännölliset opetusviikot takaisin.

– Opiskelijoille täytyy saada täysiä opetuspäiviä, lisätä työssäoppimisen suunnitelmallisuutta ja opettajien osallistumista työssäoppimiseen, Gustafsson kertoo.

Osa oppilaista on ollut väliinputoajia

Opettajien ammattijärjestö OAJ:n Pirkanmaan puheenjohtaja Matti Helimo toteaa, että koulutusleikkauksissa kärsijöinä ovat olleet oppilaat ja opiskelijat.

– Tämä lukukausi oli ammatilliselle koulutukselle ja ammattiopistoille yksi vaikeimmista. Opiskelijoita on lähetetty takaisin työssäoppimispaikoilta, sillä opettajat eivät ehdi opettaa heitä, Helimo kertoo.

OAJ:n oman lausunnon mukaan ammatillisen koulutuksen rahoitusta pitäisi lisätä 270 miljoonalla eurolla.

Jukka Gustafssonin mukaan ammattiin opiskelevat hyötyvät opettajien ja lähiopetuksen lisäämisen ohella myös toisesta uudistuksesta. Oppilashuollon vahvistamiseen on varattu pysyvä määräraha.

– Ammatillisen koulutuksen kohdalla tämä tarkoittaa noin 10 miljoonaa euroa. Sillä voidaan palkata lisää terveysalan asiantuntijoita.

Pakollista ja maksutonta opiskelua entistä pidempään

Kolmas merkittävä uudistus on Gustafssonin mukaan oppivelvollisuusiän nostaminen 18 ikävuoteen.

– Se koskee erityisesti oppimateriaalikustannuksia ja tuo maksuttomuuden myös ammatilliseen koulutukseen.

Ammatilliseen koulutuksen ja lukion oppivelvollisuutta koskevaan uudistukseen on varattu yhteensä 107 miljoonaa euroa.

– Sanoisin kyllä, että ammatillinen koulutus on saanut hallitusohjelmassa ansaitsemansa huomion, Gustafsson sanoo yhteenvetona.

Lue lisää:

27 tapaa, joilla hallitusohjelma vaikuttaa nuoriin: Ehkäisy maksuttomaksi, energiajuomille ikäraja, oppivelvollisuus täysi-ikäiseksi asti

Onko oppivelvollisuusiän pidentämisessä järkeä? 4 kysymystä ja vastausta

Saana-Riikka Lahtinen on keskeyttänyt kolme ammattitutkintoa –Yle kysyi ammattikouluilta: Oppivelvollisuuden pidentäminen ei auta

21-vuotias Denis Purhonen ei käy töissä eikä opiskele: "Haluaisin normaaliin rytmiin" – Oppivelvollisuuden pidentäminen saa vahvaa tukea