Hyppää sisältöön

Hallitusohjelma: Kansallisteatteri ja Kansallismuseo voittajia – kulttuuriministerin salkku keskustalle

Uuden, Helsingin Eteläsatamaan kaavaillun arkkitehtuuri- ja designmuseon kohtalo on yhä auki.

Kansallisteatteri on saamassa rahoituksen teatterin uudisosan peruskorjaukseen. Kuva: Juha Kivioja / Yle

Kansallisteatterissa ja Kansallismuseossa huokaistaan tänään todennäköisesti helpotuksesta, kun molemmat kansalliset instituutiot ovat saamassa rahoituksen talojen toiminnan kannalta merkittäviin hankkeisiin.

Kansallisteatterin 1950-luvulla valmistunut, pienestä näyttämöstä tuttu uudisrakennus on saamassa rahat peruskorjaukseen. Kansallismuseo on puolestaan saamassa rahoituksen laajennusosan rakentamiseen, kunhan sen arkkitehtuurikilpailu ensin ratkeaa.

Hallitusohjelman mukaan molemmat hankkeet toteutetaan.

Sen sijaan Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon kohtalo on yhä auki. Uudesta arkkitehtuurin ja designin yhdistävästä museosta todetaan hallitusohjelmassa, että sen toteuttamisen edellytyksiä selvitetään. Se tarkoittaa aikalisää valtiolle.

Kulttuurin näkökulmasta valtionosuusjärjestelmän (vos) uudistuksen loppuunvieminen on seuraavan hallituksen merkittävin asia. Mekanismilla rahoitetaan Suomen laaja teatteri- ja orkesteriverkosto, ja uudistus on vielä auki esittävien taiteiden osalta.

Tampereen työväenteatterille ja Svenska Teaternille hallitusohjelma lupaa rahoituksessa erityisaseman “kansallisina päänäyttämöinä”, kun muusikko Jaakko Kuusiston vetämän vos-uudistustyöryhmän esitys olisi vienyt sen Tampereen työväenteatterilta.

Myös elokuva-ala näyttää voittavan, sillä hallitusohjelmassa luvataan kasvattaa sekä elokuvan että av-alan tuotantotukea.

Kulttuurin budjettia on lisäksi tarkoitus kasvattaa "pitkällä aikavälillä" yhteen prosenttiin valtion koko budjetista. Osuus on ollut tällä vuosikymmenellä noin 0,8 prosenttia siitä. Hallitusohjelmassa luvataan nostaa myös taiteilija-apurahojen tasoa.

Uusi tiede- ja kulttuuriministerin salkku menee keskustalle.

Lue myös:

.
.