Hyppää sisältöön

Siipikarjaliitto poikastiloihin iskeneestä salmonellasta: “Kananmunia ja broilerinlihaa voi syödä edelleen huoletta”

Maaseudun Tulevaisuus uutisoi viikonloppuna, että viideltä suomalaiselta siipikarjatilalta on löydetty salmonellaa.

Kuva: Minna Aula / Yle

Maaseudun Tulevaisuuden (siirryt toiseen palveluun) uutisoima salmonellaepidemia on Suomessa poikkeuksellinen. Salmonellaa on nyt löytynyt viideltä tilalta. Neljä niistä sijaitsee Lounais-Suomessa.

Vastaavassa tilanteessa on oltu Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Hanna Haminan mukaan viimeksi kymmenen vuotta sitten, jolloin salmonella levisi tiloille rehun mukana.

Tämän vuoden epidemian alkulähteestä ei ole vielä varmuutta, mutta epäilysten mukaan tartuttaja olisi ympäristöperäinen, eli esimerkiksi luonnonlintu tai jyrsijä.

Ruokaviraston ylitarkastaja Tiia Tuupasen mukaan salmonellan alkuperäistä lähdettä saadaan harvoin selville. Hän uskoo, että tässä epidemiassa uusia tartunnan saaneita tiloja ei enää tule.

Kuluttajilla ei syytä huoleen

Hanna Hamina painottaa, että epidemia ei näy ruokapöydissä.

– Kuluttajat, ei huolta. Kananmunia voi edelleen syödä. Ja siipikarjan lihaa voi syödä. Tartunnat on todettu poikastiloilla, jotka eivät ole munan- tai lihantuotannossa.

Tiia Tuupanen on samoilla linjoilla. Tämä salmonellaepidemia on haitallinen lähinnä tuottajille.

Heille tartunta aiheuttaa merkittäviä tappioita. Kaikki tartunnan saaneet parvet on lopetettava. Tila voi jatkaa toimintaansa vasta perusteellisen desinfioinnin jälkeen – kunhan uudet salmonellatestit ovat puhtaita.

– Onneksi vakuutus korvaa salmonellavahinkoja, mutta alan maksettavaksi nämä vakuutusmaksut silti yhteisvastuullisesti jäävät, Hamina toteaa.

Suomen salmonellavalvonta tiukkaa

Salmonellaa valvotaan Suomessa poikkeuksellisen tarkkaan salmonellalainsäädännön nojalla. Hanna Hamina kertoo, että salmonellaserotyyppejä tunnetaan yli 2 500. Suomessa jokaista niistä vastustetaan ja bakteerin pääsemistä tuotantoketjuun pyritään estämään kaikin keinoin.

– Moni maista vastustaa vain muutamaa tärkeintä, ihmisille haitallista tyyppiä ja loppujen annetaan olla. Suomen lainsäädäntö on poikkeuksellisen tiukka.

Hamina laittaa Suomessa esiin nousseen epidempian mittasuhteisiin. Esimerkiksi Tanskassa, jossa noudatetaan myös tiukkaa lainsäädäntöä, todettiin salmonellatartuntoja siipikarjaketjussa viime vuonna 60.

.
.